Auguszta napja van. | 2024.03.29

Putyin támogatást ígért Szerbiának területi épsége megőrzéséhez

2016-03-10 18:18:00

Vlagyimir Putyin orosz elnök Oroszország támogatását ígérte Szerbia területi épségének megvédéséhez - jelentette ki csütörtökön Moszkvában Tomislav Nikolic szerb elnök, miután az orosz vezetővel találkozott.

    "Putyin elnök világosan kijelentette, hogy Szerbia számíthat a gazdasági és politikai kapcsolatok fejlesztésére, azt mondta, hogy mindenhol számíthatunk Oroszországra, ahol Szerbia a területi épségét és függetlenségét védelmezi, különösen Koszovóban" - hangoztatta a szerb államfő.
    Nikolic szerint a Putyinnal folytatott munkamegbeszélésén egyetértés volt arról, hogy Szerbiának katonai értelemben semlegesnek kell maradnia. Hozzáfűzte, hogy Belgrádnak "kiegyensúlyozott" politikát kell folytatnia, anélkül, hogy bármilyen katonai szövetséghez csatlakozna.
    Elmondta, hogy a kétoldalú megbeszélésen szóba került a Szerbia és a NATO között létrejött megállapodás, amely szavatolja a szabad mozgást és diplomáciai mentességet az atlanti szövetség képviselői számára a nyugat-balkáni ország területén. Szavai szerint a Szerbiában ratifikált egyezmény, amely alapvetően arról rendelkezik, hogy a NATO műszaki szakemberei szerb területen lőszert semmisítsenek meg, sem Belgrádban, sem Moszkvában nem okozott nyugtalanságot.
    A tárgyalások gazdasági aspektusairól szólva Nikolic elmondta, hogy szó esett szerb építőipari vállalatok és élelmiszeripari termékek orosz piaci jelenlétének, valamint a kétoldalú kereskedelemnek a növeléséről.