Auguszta napja van. | 2024.03.29

Komplex műszaki megfigyelőhálózatot építenek ki a terrorcselekmények megelőzésére Kínában

2016-03-10 12:58:13

A bűncselekményekre, terrorakciókra készülő emberek kiszűrését szolgáló megfigyelőrendszer kiépítésére készül a kínai kormány a China Electronics Technology nagyvállalat műszaki segítségével - derült ki csütörtöki sajtójelentésekből.

    A cég feladata olyan szoftver előállítása, amely adatokat gyűjt például az átlagpolgárok munkájával, hobbijával és fogyasztási szokásaival kapcsolatban. A megfigyelés a mobiltelefonok, a bankszámlák, a közösségi média és a köztéri kamerák adataira is kiterjedne. Az elemzések, modellezések feladata olyan összefüggések feltárása, amelyek egy esetleges terrorcselekmény bekövetkeztét valószínűsítik, a cél a megelőzés hatékonyságának növelése.
    A legújabb kori kínai gyakorlat szerint a hatósági megfigyeléseket széles körben civilek is segítik, informátorok hálózata figyeli például a családtervezési törvény megsértését, vagy jelenti, ha valaki szokatlanul viselkedik. A nemzetbiztonságra hivatkozva a világháló felhasználóinak adatai törvényesen is hozzáférhetőek az ügynökségek számára. Szakértők ezzel kapcsolatban megjegyzik, hogy míg a nyugati államokban az egyes adatokhoz történő hozzájutást legalábbis formálisan korlátozzák, Kínában a jogi környezet ehhez különösen állambiztonsági hivatkozással lényegében szabad teret enged.
    A China Electronics Technology a hadsereg ismert beszállítója, és egyebek között az elektronikus megfigyelés eszközeit gyártja. Az amerikai Bloomberg hírügynökség összeállításában idézte a cég Vu nevű mérnökét, aki az "egyesített információs környezet" programjáról, az úgynevezett "helyzetkövető nyilvános biztonsági megfigyelőplatformról" azt mondta, hogy képesek lesznek vele a szokatlanul, furcsán viselkedő, cselekvő emberek kiszűrésére. Példaként említett olyasvalakit, aki egy szegény faluban hirtelen meggazdagszik, vagy olyat, akinek nincsenek külföldi rokonai, de gyakori külföldi telefonhívásokat bonyolít.
    A Bloomberg azt is megtudta, hogy a terrorizmus elleni program próbaverzióját először azokon a területeken fogják bevetni, ahol a kínai vezetésnek jellemzően gondot jelentenek a terrorcselekmények. Az északnyugat-kínai Hszincsiangban és Tibetben ugyanis nagyobb eredményre számítanak, mint a teljes országra kiterjesztett megfigyelés keretében.
    A South China Morning Post című hongkongi lap egyébként már három éve beszámolt arról, hogy Kínában az etnikai kisebbségek nyelvét is beazonosító hang- és üzenetfelismerő megfigyelőrendszert fejlesztettek ki. Ennek célja az abban az időszakban intenzív zavargások, az erőszak megelőzése volt.
    Mindettől függetlenül a terület ismerői szerint egyelőre nem áll rendelkezésre a terrorcselekményekre vonatkozó olyan bőséges adatállomány, amelyből modellezni lehetne a terrorveszélyeztetettségre utaló jeleket.