Emma napja van. | 2024.04.19

Izrael külföldre engedi a különleges engedéllyel rendelkező, legalább egy évre távozni készülő gázaiakat

2016-03-10 10:59:00

 

Izrael megnyitotta egyik jordániai határátkelőjét azon gázai palesztinok előtt, akik rendelkeznek különleges engedéllyel, és legalább egy évig nem térnek vissza ugyanezen az útvonalon - értesült a Háárec című izraeli újság csütörtökön. 

 

    A gázaiak átutazhatnak Izrael területén, majd Jordánia felé távozhatnak a Jordán folyót átszelő Allenby hídon lévő határállomásnál, ha előzőleg sikerül különleges engedélyt szerezniük. Ehhez elsősorban akkor juthatnak hozzá, ha rendkívüli orvosi kezelésre van szükségük, konferenciákra kell utazniuk, vagy magasabb egyetemi fokozatért külföldi egyetemekre készülnek. Az izraeli hatóságokhoz benyújtott engedélyhez csatolni kell a beleegyezést a jordániai fogadókészségről is.
    Izrael néhány rendkívüli eset kivételével 1997 óta tiltotta a jordániai határátkelő használatát a Hamász radikális iszlamista szervezet által ellenőrzött Gázai övezet lakóinak. Ezért csak az Egyiptom és az övezet között lévő rafahi határállomáson lehetett Gázából külföldre jutni. Izrael az egyiptomi szigorítások nyomán rendelte el a könnyítéseket. 
    A Háárec szerint ugyanakkor ellentmondásos a döntés, például azért, mert az egy éven belüli visszatérés lehetősége Egyiptomon át igen bizonytalan. A változtatás így érdemben csak egy szűk körre vonatkozik, noha az új szabályozás indokolt, humanitárius esetekben, egyéni elbírálás alapján lehetővé teszi a távolmaradás egyéves időtartamának mérséklését. 
    Az új rendelkezés nyomán idén januárban már 351, februárban pedig 301 gázai távozott az Allenby hídon Jordánia felé, ami jelentős emelkedés a 2015-ös százhuszonegy fős havi átlaghoz képest. 
    Egyiptom 2013 júliusában lezárta a Gázai övezet és Egyiptom határán lévő rafahi átkelőt, és ezzel az övezet 1,8 millió lakosa elszigetelődött a világtól. Amíg 2013 első felében havonta mintegy negyvenezer ember kelt át a rafahi határállomáson, addig tavaly csak harminckét napig volt nyitva az átkelőhely, és havonta átlagosan kevesebb mint 2500-an utazhattak át rajta. 
    Az első intifáda, vagyis az 1991-es palesztin felkelés miatt meghozott intézkedések előtt minden gázai szabadon utazhatott Izraelbe vagy az izraeli megszállás alatt lévő Ciszjordániába. Viszonylag egyszerűen távozhattak külföldre Egyiptom felé Rafahon, Jordánia felé az Allenby hídon vagy Izrael érintésével a tel-avivi Ben Gurion repülőtéren át. 
    Miután Izrael bevezette a szigorításokat, 1991 januárja óta a Gázai övezetből csak engedéllyel lehet Izraelbe utazni. 2016 februárjában kevéssel több mint 15 ezren léphettek be engedély birtokában Izraelbe az erre szolgáló erezi átkelőnél. Közülük mintegy nyolc és fél ezren üzletemberek, 2500-an betegek és kísérőik voltak, 811-en a jeruzsálemi al-Aksza mecsetbe mentek imádkozni, 791-en külföldiek voltak, 147-en pedig konferenciákra, továbbképzésekre tartottak.