Gedeon napja van. | 2024.03.28

Douglas Boyd vezényli a Nemzeti Filharmonikusokat vasárnap a Müpában

2016-03-10 08:38:00

A skót Douglas Boyd vezényli a Nemzeti Filharmonikusokat vasárnap a Müpában, a koncert a német romantika ismert és méltatlanul keveset játszott alkotásait, Brahms, Schubert és Mendelssohn műveit vonultatja fel.
Douglas Boyd az Európai Kamarazenekar egyik alapítójaként majdnem húsz évet töltött el oboistaként a világhírű együttesben, amelyet többek között Claudio Abbado, Nikolaus Harnoncourt, Bernard Haitink és Roger Norrington dirigált rendszeresen, és amellyel napjaink vezető szólistái dolgoztak együtt. Az 1959-ben született skót muzsikus 2006-ban félretette rózsafa hangszerét, és vezénylésre adta a fejét, ebben a törekvésében Abbado és Harnoncourt mellett a legendás Paavo Berglund is támogatta - idézik fel a Nemzeti Filharmonikusok közleményében.
    Boyd Budapestre olyan műsort hoz, amely a német romantika ismert és méltatlanul keveset játszott alkotásait vonultatja fel.
    A vegyeskarra és fúvósokra írt Gyászének (Begräbnisgesang, op. 13) szövegét az antikvitásokat szenvedélyesen gyűjtő Brahms egy 16. század eleji énekeskönyvben találta. A Gyászének mellett Mendelssohn kórusszimfóniája (II. (B-dúr) szimfónia, "Dicsőítő ének" (Lobgesang), op. 52) is ritkaságnak számít a koncerttermekben.
    "Schubert máig megmagyarázhatatlan okokból befejezetlenül maradt, kéttételes szimfóniája nagyszerűen illeszkedik a két hamburgi születésű romantikus mester alkotása közé, hiszen áradóan gazdag dallamvilágának, fület és érzékeket gyönyörködtető harmóniáinak sokat köszönhet e két későbbi szerző is" - fogalmaznak a közleményben.
    A Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben adandó koncert szólistái Balga Gabriella (szoprán), Bakonyi Anikó (szoprán) és Megyesi Zoltán (tenor), közreműködik a Nemzeti Énekkar.