Rudolf napja van. | 2024.04.17

Bemutatták Edmund Stoiber volt bajor miniszterelnök könyvét Budapesten

2016-03-09 17:24:21

 

Bemutatták Edmund Stoiber volt bajor miniszterelnök Mert a világ változik című könyvét szerdán Budapesten, a kötetben a konzervatív politikus pályájáról, politikai barátai és ellenfelei politikájáról ír, kiemelve a politikai felelősségtudat jelentőségét. 

 

    Gulyás Gergely, az Országgyűlés alelnöke, a Polgári Magyarországért Alapítvány főigazgatója az Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetem tartott méltatásában kiemelte: Horst Seehofer bajor miniszterelnök múlt heti látogatása után most Edmund Stoiber is Budapestre jött, és ez jól mutatja, hogy a magyar-bajor kapcsolatok mindig is szorosak, történelmileg megalapozottak voltak.
    Véleménye szerint aligha lehet hitelesebben beszélni változásról és állandóságról, mint Bajorországból, hiszen ez a német tartomány, miközben ápolja a hagyományokat, nagy gazdasági erővel és technológiai fejlettséggel rendelkezik, Németország gazdasági teljesítményének negyedét adja. Edmund Stoiber tizennégy éven át volt bajor miniszterelnök, ami már egy korszakot jelent, és ez az időszak az "európai optimizmus éveinek" tekinthető - közölte.
    Gulyás Gergely kiemelte: ma sok kihívással szembesül Európa, és Magyarország hálás azért a szimpátiáért, amellyel a volt bajor kormányfő a magyar állásponthoz viszonyul. Németország remélhetőleg minden nehézség ellenére hosszú távon a közép-európai országok ügyvédje, képviselője marad - mondta.
    Megjegyezte: Edmund Stoiber a néppártok jelentőségét is hangsúlyozza könyvében, azt, hogy olyan néppártokra van szükség, amelyek világosan kiállnak Európa értékei mellett.
    Masát András, az Andrássy Gyula-egyetem rektora Edmund Stoibert üdvözölve emlékeztetett: a német politikus összesen csaknem huszonöt éven át volt a bajor kormány tagja. Edmund Stoiber az egyetem egyik alapítója volt, és Bajorország támogatása nélkül az intézmény aligha érte volna el sikereit - mondta.
    Martin Kastler, a Hanns Seidel Alapítvány regionális vezetője arról beszélt, hogy Edmund Stoiber megtestesíti azt, amit az egyetem diákjai is megtapasztalnak: "ez egy szabad és demokrata Európa, amelyet (...) építünk és megújítunk".