Andrea napja van. | 2024.04.18

Olasz sajtó: az egyiptomi ügyészség tagadja, hogy kínzásba halt bele a Kairóban meggyilkolt olasz diák

2016-03-09 17:22:40

 

Az egyiptomi ügyészség szerint nem kínzásba halt bele a Kairóban meggyilkolt olasz diák, Giulio Regeni - írta a La Repubblica című olasz napilap szerdán.

 

    Hasszam Nasszer gízai helyettes ügyész a La Repubblicának azt mondta: Giulio Regeni halála legfeljebb 24 órával az előtt következett be, hogy február 3-án reggel megtalálták a holttestét. A testén talált nyomok szerint "erőszakos bántalmazások" áldozata volt, amelyeket egyszerre szenvedett el, a halála előtt 10-14 órával - hangoztatta az egyiptomi ügyészség képviselője. Nasszer ezzel cáfolta azokat a korábbi értesüléseket, melyek szerint Giulio Regeni napokon át tartó kínzásokat szenvedett el, és ezekbe halt bele. Hozzátette, hogy az olasz fiatal fülét és körmeit az egyiptomi orvosok távolították el a boncolás során, és nem kínzás során tépték le őket. A Giulio Regeni testén okozott égési sebekről azt mondta, hogy ezek csak a fiú bal vállán voltak, és az "egyiptomi orvosok nem tudják megállapítani, honnan erednek". 
    Az olasz lap szerint egyre feszültebbé teszi a Róma és Kairó közötti kapcsolatot a meggyilkolt olasz egyetemista ügye, miután az egyiptomi ügyész megtagadta az együttműködést az olasz hatóságokkal.
    Az ügyészhelyettes a lapnak úgy nyilatkozott, hogy Giulio Regeni meggyilkolásának kivizsgálásában kizárólag az egyiptomi hatóságok illetékesek. Ezzel nemet mondott Paolo Gentiloni olasz külügyminiszter korábbi kérésére, hogy az olasz hatóságok is részt vehessenek az egyiptomi nyomozásban.
    Kijelentette, hogy Giulio Regeni közvetlenül az eltűnését megelőzően a kairói metró egyik megállójában tartózkodott. Az egyiptomi hatóságok verziója szerint az utcai videokamerák és Regeni mobiltelefonjának felvételei és hívásai "kitörlődtek". Kairói barátai szerint az egyetemistát már tavaly december óta megfigyelés alatt tartotta az egyiptomi rendőrség. 
    A huszonnyolc éves Giulio Regeni a Cambridge Egyetem doktorandusza volt. Szeptember óta élt Kairóban, ahol a rendszerellenes tömegmegmozdulásokban jelentős szerepet játszó érdekképviseleteket kutatta. A Mubarak-rezsimnek véget vető 2011-es forradalom ötödik évfordulóján, január 25-én veszett nyoma a belvárosban. Alsótestén fedetlen, megkínzott holttestét tíz nappal később találták meg Kairó peremén, egy autópálya mellett. Teste cigaretta okozta égések, erős ütések és éles tárggyal okozott vágások nyomait viselte. Az olasz belügyminisztérium szerint a diákot "embertelen, állati" erőszak érte. 
    A később elvégzett olasz orvos szakértői vizsgálat szerint az egyiptomi boncolási dokumentumok a fiatalember testén bekövetkezett számos törést nem tüntették fel. Az olasz vizsgálat szerint Giulio Regeni halálát az okozta, hogy eltörött a nyakcsigolyája, nem pedig az a vérrög, amelyet az egyiptomi közlések szerint a fiatalember fejében találtak.