Márk napja van. | 2024.04.25

Magyarország számára is kockázatot hordozna a török vízummentesség

2016-03-09 13:35:19

Magyarországon is a biztonsági kockázat növekedését jelentené a török vízummentesség - hangsúlyozták az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának szerdai ülése után a testület tagjai.

    Molnár Zsolt, a bizottság MSZP-s elnöke kiemelte: Magyarország közvetlen terrorfenyegetettsége az elmúlt időszakban nem nőtt, de az itt is nemzetbiztonsági kockázatot jelentene, ha a török állampolgárok vízummentességet kapnának európai utazásaikhoz.
    Németh Szilárd, a bizottság fideszes alelnöke elmondta, a szolgálatok arról tájékoztatták a testületet, hogy "komoly piac alakult ki a feketevízumok kiadására", ezért egész Európa számára a közbiztonsági kockázat és a terrorfenyegetettség növekedését jelentené a török vízummentesség.
    Mirkóczki Ádám, a bizottság jobbikos tagja is azt mondta: ha kétes és ismeretlen eredetű, célú emberek "szabadon grasszálhatnak" Európában, az soha nem látott mértékben fogja fokozni a terrorveszélyt Magyarországon is.
    Szél Bernadett LMP-s képviselő szerint olyan alkut semmiképpen sem szabad kötni, amely az európai nemzetállamok "zsarolásáról" szól.
    A nemzetbiztonsági bizottság tagjai elmondták: a testületet is tájékoztatták arról a tervről, hogy az egész országra kihirdetik a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet. A képviselők a testület ülése után az újságíróktól értesültek arról, hogy közben ezt be is jelentették.
    Molnár Zsolt, a bizottság szocialista elnöke azt mondta: a balkáni útvonalon, különösen a macedón határnál történtek egész Európát riadalommal töltik el. Ugyanakkor hozzátette, mivel a magyar határon jelenleg nincs ilyen helyzet, szokatlannak tartja az eddig csak egyes megyékre elrendelt válsághelyzetet most az egész országra kiterjeszteni.
    Németh Szilárd elmondta: a szolgálatok tájékoztatása alapján 15-20 ezerre becsülik a balkáni útvonalon Európába tartó bevándorlókat. Mint mondta: megalapozott szakmai jelentések és információk indokolják a válsághelyzet kihirdetését.
    A fideszes politikus egyúttal leszögezte: a népvándorlással és az illegális bevándorlással kapcsolatban a magyar kormány és a kormányzó pártok továbbra is tartják magukat ahhoz, hogy sem beengedni, sem áttelepíteni, sem visszatoloncolni nem engednek Magyarországra egy illegális bevándorlót sem.
    Németh Szilárd és Szél Bernadett kitért arra, hogy ez az intézkedés a magyar állampolgárok számára semmilyen jogkorlátozással nem jár majd.
    Mirkóczki Ádám, a testület jobbikos tagja azt hangsúlyozta: soha ekkora szükségét nem látták még a Jobbik által már régóta szorgalmazott önálló határőrség felállításának. A jobbikos képviselő szerint a Készenléti Rendőrség és a honvédség átcsoportosított erői csak "ideig-óráig" jelenthetnek megoldást, ezért egy 24 órában szolgálatot teljesítő önálló határőrségre van szükség.