Gedeon napja van. | 2024.03.28

Vargha Tamás: a honvédség nemzetközi szerepvállalása erkölcsi értékekre épül

2016-03-09 13:03:18

 

A Magyar Honvédség (MH) nemzetközi szerepvállalása három alapvető erkölcsi érték, az emberi élet, az ember személyi épsége és az emberi méltóság megőrzésének védelmére épül - jelentette ki a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára szerdán Debrecenben.

 

    Vargha Tamás az MH KFOR-kontingens 13. váltásának és az iraki kiképzésbiztosító kontingens első váltásának visszafogadó ünnepségén kiemelte: "a nemzeti közösség tagjaként arra törekszünk", hogy az emberek a Föld minden részén biztonságban éljenek, és megőrizhessék gazdasági és kulturális értékeiket.
    Legfőbb célnak "az emberiséget megillető alapjog, a béke és az élet biztonságának" védelmét nevezte.
    Vargha Tamás kiemelte, hogy a NATO koszovói békefenntartó műveleteiben több mint másfél évtizede szolgáló magyar katonák kivívták a NATO-tagországok tiszteletét, a Magyar Honvédség és így a Magyarország iránti megbecsülést.
    Emlékeztetett: "a magyar diplomácia az elsők között emelte fel a szavát az ISIS által - az iraki etnikai és vallási közösségek ellen - elkövetett brutális támadások miatt", amelyek ellenkeznek az élet tiszteletével, és "frontális fenyegetést jelentenek az emberi jogok egész kultúrájára nézve".
    Magyarország támogatja a szövetségi és a kurd fegyveres erők harcát az Iszlám Állam (ISIS) terrorista szervezettel szemben, s részese az ISIS ellen létrehozott nemzetközi koalíciónak - mutatott rá Vargha Tamás, kiemelve, hogy "katonáink a Magyar Honvédségre jellemző tisztelettel, megértéssel és toleranciával fordultak az ott élő, nehéz sorsú emberek felé, és szolgálatukkal erősítették az iraki egység megteremtését".
    Az államtitkár köszönetet mondott a debreceni 5. Bocskai István lövészdandár mintegy 300 katonájának, akik a két misszióban, fél éven át "felelősen és felelősséggel" végezték szolgálatukat.
    A visszafogadó ünnepségen Vargha Tamás, Orosz Zoltán altábornagy, a honvéd vezérkar főnökhelyettese és Böröndi Gábor dandártábornok, a szárazföldi haderőnem főnöke kitüntetéseket, elismeréseket adott át a külföldi missziókban kiválóan teljesítő katonáknak.
    Jelenleg a Magyar Honvédség 952 katonája teljesít szolgálatot külföldön, jelentős erőket állomásoztatnak Afganisztánban, Irakban és Bosznia-Hercegovinában - mondta el az MTI érdeklődésére Böröndi Gábor.
    Magyarország az ezerfős missziós szolgálattal szárazföldi erőinek egytizedét állomásoztatja külföldön, s ezzel a harmadik helyen van a NATO-tagországok között - tette hozzá.
    Böröndi Gábor elmondta azt is, hogy az iraki misszióban a kurd erők felkészítése, az alapképességek biztosítása és kiemelt objektumok őrzés-védelme a magyar katonák legfontosabb feladata.
    A tábornok az iszlám terrorszervezet kiszámíthatatlanságát nevezte a legnagyobb kihívásnak.
    "Sokkal jobb a problémákat helyben kezelni, mint engedni, hogy Európába bejöjjenek" - utalt Böröndi Gábor a párizsi, a brüsszeli és a németországi eseményekre.