Auguszta napja van. | 2024.03.29

A spanyol sajtó kritikával fogadta az elvi megállapodást

2016-03-09 12:41:52

 

Veszélyes üzenetet hordoz az Európai Unió és Törökország között a menekültválság kezeléséről született elvi megállapodás, mert azt jelenti, hogy az alapvető jogokban és morális elvekben is kompromisszumot lehet kötni - írta szerdai számában az El País című baloldali napilap.

 

    Az újság felhívta a figyelmet, hogy az új megállapodás, amely szerint Törökország visszafogadja azokat, akik illegálisan léptek be az EU területére, nem tesz különbséget az illegális gazdasági bevándorlók és a háború elől menekülők között, akiket megillet a menedékjog.
    Az El País szerint az EU és Törökország megegyezése gyakorlatilag elkerülhetetlen volt, mert a közösség nem tudta megoldani a menekültek szétosztását, és - ami a legrosszabb - képtelen volt elkerülni, hogy a tagállamok egyoldalú döntéseket hozzanak, amelyek a "földbe döngölik" a schengeni szerződést.
    Kiderült, hogy következmények nélkül meg lehet sérteni a törvényeket, és a megállapodásokat, ez pedig súlyos precedens a jövőbeli válságokra nézve - zárta eszmefuttatását a napilap.
    Az ABC című konzervatív újság bukásnak nevezi, hogy az európai országok nem voltak képesek megoldani saját maguk a problémát, de véleménye szerint a helyzeten csak tovább ront, hogy olyan ország kezébe helyezik a megoldás kulcsát mint Törökország, amely jelenleg távolodik a demokratikus normáktól.
    Törökország része a problémának, mert lehetővé teszi, hogy az emberek életüket kockáztatva nekivágjanak a tengernek a görög szigetek felé, és ezért nem lehet Ankarát jutalmazni - állapította meg a napilap.