Auguszta napja van. | 2024.03.29

Lengyel hírportál: az ellenzék részt vett az alkotmánybíróság ítéletének kialakításában

2016-03-09 12:07:01

 

A wpolityce című lengyel konzervatív hírportál előzetesen kiszivárogtatta szerdán annak az ítéletnek a szövegét, amelyet a lengyel alkotmánybíróság dolgozott ki az alkotmánybírósági törvény vitatott módosításáról. A hírportál egyúttal azt állította, hogy az ellenzéki Polgári Platform (PO) politikusai az utóbbi két hétben egymásnak küldözgették és alakították a készülő ítélet szövegét.

 

    Az ellenzék egyik képviselője a testület tekintélyének aláásását szolgáló rágalomnak minősítette a hírportál cikkét.
    A lengyel alkotmánybíróság hivatalosan kedden kezdte el tárgyalni a rá vonatkozó törvény tavaly decemberi módosítását, és szerda délutánra tervezte döntésének kihirdetését.
    Az Európa Tanács alkotmányjogi kérdésekkel foglalkozó szakértői testülete, a Velencei Bizottság által is vizsgált módosítás kulcseleme, hogy nagy súlyú ügyekben a 15 tagú testület legalább 13 bíró jelenlétében és kétharmados többséggel hozhat csak érvényes határozatokat. Eddig az ilyen esetekben elegendő volt 9 bíró jelenléte, és egyszerű többséggel döntöttek. Emellett a bírói testületnek a panaszokkal érkezési sorrendben kell foglalkoznia. Az alkotmánybíróság tagjai közül tizet az előző, a PO vezette kormány, ötöt pedig a Jog és Igazságosság (PiS) párt új kormánya alatt választottak meg. A törvénymódosítás értelmében a hivatalban lévő, a PO által megválasztott tíz bíró mellett részt kell vennie a döntésekben legalább háromnak az újonnan megválasztott bírák közül is. Az alkotmánybíróság azonban eddig csak kettőnek a beiktatását ismerte el, a többiek nem vesznek részt a tárgyalásokon.
    Az ítélet kiszivárogtatott, 269 oldalas változata szerint az abszolút parlamenti többséggel rendelkező (PiS) képviselői által megszavazott törvénymódosítást alkotmánysértő törvényhozói eljárásban fogadták el, ezért az alkotmánybírósági ítéletnek a jogi közlönyben való meghirdetése napján ez hatályát vesztené.
    A wpolityce közölte, hogy újságírói három egymástól független, de meg nem nevezett forrásból szerezték meg az ítélet tervezetének szövegét, ennek eredeti szerzőjeként a számítógépes adatok alapján az egyik alkotmánybírót azonosították. A szerkesztőségi kommentár szerint a döntésnek a PO politikusaival történt előzetes egyeztetése azonban "komolyan megkérdőjelezheti az alkotmánybíróság tekintélyét".
    Az ítélettervezet kiszivárgását követően a lengyel szenátusnak a PiS soraiból megválasztott elnöke, Stefan Karczewski sajtóértekezletén "rendkívüli, szégyenletes" helyzetnek minősítette azt, hogy a PO képviselői vélhetően az alkotmánybírósági tárgyalást megelőzően jutottak hozzá a meghirdetendő ítélethez. "Ez annak bizonytéka, hogy az alkotmánybíróság politikai testületté vált, tevékenysége politikai jellegű, nem pedig rendeltetésszerű" - hangoztatta Karczewski.
    A szenátus elnöke egyúttal megerősítette a PiS állásfoglalását, miszerint az alkotmánybíróság kedden kezdődő tárgyalása a törvényellenes. Ugyanerre az álláspontra helyezkedett kedden Beata Szydlo kormányfő, utalva arra, hogy a hatályos decemberi törvénymódosítás szerint a testületnek 13 fős összetételben kell döntenie, miközben a jelenlegi tárgyaláson csak 12 bíró vesz részt. Emellett a PiS szerint a testület az üggyel az érkezési sorrendet mellőzve foglalkozik, ami szintén ellentmond a hatályos jognak.
    Borys Budka, az ellenzéki Polgári Platform (PO) képviselője szerda délelőtt "rágalmazásnak" minősítette a wpolityce közlését, amely szerinte az alkotmánybíróság tekintélyének aláásását célozza. Budka cáfolta, hogy a PO képviselői közül akárki megkapta volna az ítélet tervezetét.
    A lengyel alkotmánybíróság helyzete miatt januárban az Európai Bizottság előzetes vizsgálatot indított el az uniós jogállamisági mechanizmus keretében.