Auguszta napja van. | 2024.03.29

Compót és vörösszárnyú keszeget telepítenek a Balatonba

2016-03-08 21:20:00

Rendkívüli compó- és vörösszányúkeszeg-telepítést végez szerdán a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt., hogy színesítse a horgászzsákmányt a tavaszi idényre - számolt be Szári Zsolt, a cég vezérigazgatója az MTI-nek kedden.
A tervek szerint compóból a cég éves telepítési kötelezettségének ötszöröse, 1000 kilogramm kerül majd a tóba. A Balaton vízgyűjtőjén nevelt, kifogható méretű, két- és háromnyaras halakat négy különböző helyszínen engedik a vízbe (Balatonszemesen a Lapos-parton, Balatonkenesén a helyi horgász egyesület tanyájánál, Alsóörsön a hajókikötőnél, valamint Csopakon az Apáca strandon). 
    Balatonföldvár Keleti-strandján 700 kilogramm vörösszárnyú keszeget telepítenek a tóba, készülve a júniusban itt megrendezésre kerülő műlegyes országos horgászbajnokság egyik fordulójára.
    A compó és a vörösszárnyú keszeg is őshonos a Balatonban. Érzékeny halfajok, amelyeknek csökkent az élettere az idegen halfajok elszaporodása és a nádasok visszaszorulása miatt. Ezért kezdték meg pár éve a telepítésüket a tóba. A compó 2016-ban megkapta az év hala címet.
    A haltelepítésekről a helyi horgász egyesületeket értesítették.