Auguszta napja van. | 2024.03.29

Csíkszeredai polgármester lenne Borboly Csaba, a Hargita megyei önkormányzat elnöke

2016-03-08 19:08:12

Indul a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) csíkszeredai polgármesterjelöltje kiválasztására szervezendő előválasztáson Borboly Csaba, a Hargita megyei önkormányzat elnöke - közölte kedden a Székelyhon portál. 
Borboly Csaba mindezt egy keddi sajtótájékoztatón jelentette be. Úgy vélte, hogy "a hargitai megyeszékhely nem maradhat gazdátlanul, új lendület kell Csíkszeredának", ezért döntött úgy, hogy indul az RMDSZ-es polgármester-jelöltséget eldöntő előválasztáson.
    Borboly Csaba felidézte, hogy önkormányzati képviselőként kezdte, majd az önkormányzat alelnöke, az utóbbi két ciklusban pedig az elnöke volt. Hangsúlyozta: széles kapcsolatrendszert épített ki Bukaresttől Brüsszelig, és kapcsolatai a város javát is szolgálhatnák. 
    Újságírói kérdésekre válaszolva közölte, ha az előválasztáson Ráduly Róbert tavaly lemondott polgármester is bejelenti indulását, akkor ő visszalép. Az RMDSZ csíkszeredai előválasztására március 15-ig lehet jelentkezni, a szavazást április 10-én tartják.
    Borboly Csabát az elmúlt két önkormányzati választáson közvetlen szavazással választották a Hargita megyei önkormányzat elnökévé. A választójogi törvény módosítása következtében idén a megyei önkormányzati testület választja ki tagjai közül a megye elnökét. 
    Borboly Csaba ellen 2013 májusában hivatali visszaélés gyanújával indított eljárást a romániai korrupcióellenes ügyészség (DNA), mely 2013 szeptemberében vádat is emelt a politikus és társai ellen. A DNA Borboly Csabát folytatólagosan elkövetett hivatali visszaéléssel, hivatali visszaélésre való felbujtással, hamisítással és hamis feljelentéssel vádolta. Az azóta tartó per még nem jutott el az ügy érdemi tárgyalásáig. 
    Az MTI kérdésére Borboly Csaba kijelentette, hogy az ellene folyó eljárás nem befolyásolhatja az RMDSZ jelöltállítását. "Romániában minden közszférában dolgozó személlyel bármelyik nap bármi történhet. Ha ebből indulunk ki, ezt az országot mindenkinek el kellene hagynia" - jelentette ki a politikus.