Tivadar napja van. | 2024.04.20

Németh Zsolt: Magyarország érdeke a minél kevésbé intenzív ukrajnai konfliktus

2016-03-08 12:41:37

 Továbbra is a viszonylagos béke és stabilitás jellemzi az ukrajnai helyzetet, és Magyarországnak az a legfontosabb, hogy Oroszország és Ukrajna között a konfliktus minél alacsonyabb intenzitású legyen - mondta Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke a testület keddi, zárt ülése után tartott sajtótájékoztatón.

    Az ukrajnai helyzetet napirendre tűző ülést követően a képviselő közölte: az elkövetkező időszakban is arra irányulnak Magyarország erőfeszítései, hogy lehetőség szerint ne újuljanak ki az erőszakos összetűzések, és sikerüljön elősegíteni a stabilitást ebben a konfliktusban, hiszen az ország szomszédságáról van szó.
    Úgy vélte, Oroszországgal érzékelhetően új minőségű kapcsolat van kialakulóban, Oroszország nem megkerülhető a világ több konfliktusának a rendezési folyamatában, például ilyen az orosz szerepvállalás a szíriai válság rendezésében. Remélhetőleg sikerül előrelépni a nemzetközi közösség és Oroszország párbeszédének elmélyítésében - tette hozzá.
    Németh Zsolt arra is kitért, hogy sajnálatos módon nem tapasztalható megfelelő előrelépés a minszki megállapodások végrehajtásában, ami aggodalomra ad okot.
    A politikus a magyar-ukrán kapcsolatokról elmondta: a szomszédos ország területi integritását, szuverenitását Magyarország a kezdetektől támogatja, kulcsfontosságú kérdés, hogy Ukrajna meg tudja-e erősíteni az államiságát, és e tekintetben minden erőfeszítésében számíthat a támogatásunkra. Fontosnak nevezte a rendszeres magas szintű párbeszédet, és felhívta a figyelmet arra, hogy Ukrajna már másfél éve nem delegál nagykövetet Budapestre.
    A képviselő közölte: Ukrajna számíthat Magyarországra abban is, hogy támogatja az ország európai közeledését, Magyarország szeretné, ha Ukrajna mielőbb elnyerné a vízummentességet, és mindenképpen elsőbbséget kell adni neki ebben a folyamatban.
    Németh Zsolt arról is beszélt, hogy "az anyaország ott áll a kárpátaljai magyarok mögött", hiszen több olyan projektet is indított az elmúlt időben, amely hozzájárult ahhoz, hogy a kárpátaljai magyarságban megerősödhetett az az érzés, hogy számíthatnak az anyaországra, és ezért a honosítás folyamata nagy lendületet kapott az elmúlt időben.
    Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke hangsúlyozta: az elmúlt időben a migrációs válság és a szíriai helyzet kissé háttérbe szorította az ukrajnai híreket,  de ez korántsem jelenti azt, hogy az ukrajnai válság megoldódott volna, helyreállt volna a béke Magyarország szomszédságában. Az ukrán-orosz viszony nagy figyelmet igényel Európa és az Ukrajnával szomszédos államok, így Magyarország részéről - vélekedett.
    Mint mondta, a kárpátaljai magyarság a konfliktus békés megoldásában, Ukrajna európai integrációjában, a határtérség fejlesztésében és a jó ukrán- magyar viszonyban érdekelt. Sajnos azonban rövidtávon nem látszik a megoldás a problémára, tovább kell haladni a tárgyalásokkal - közölte. Hozzáfűzte: jelentős eredmény, hogy az utóbbi időben csökkent az összecsapások intenzitása, de meg kell találni azt a konszenzust, amellyel végleg rendezhető a válság.
    A KMKSZ elnöke kiemelte: fontos, hogy Magyarország támogatja a vízummentesség megadását Ukrajnának, lényeges lenne egy ilyen gesztus Európa részéről. Üdvözölte a Magyarország által Kárpátaljának nyújtott támogatást, hiszen - mint mondta - "a kárpátaljai magyarság szeretne még ilyen nehéz körülmények között is megmaradni szülőföldjén mint magyar közösség".
    Kérdésre Németh Zsolt arra is kitért, hogy a honosítás eredményeként nagyon sok kárpátaljai magyar rendelkezik magyar állampolgársággal, ezért a megjelenésük a magyar nyilvántartásban egyáltalán nem szükségszerű és automatikus. A becslések szerint Kárpátaljáról "legalább 20-25 százalék kárpátaljai magyar hiányzik", akár 30-40 ezer emberről is lehet beszélni, ami nagyon számottevő elvándorlást jelent, és ez aggasztó. Ugyanakkor ha már eljönnek, Magyarországnak az az elsődleges, hogy ne menjenek tovább, ahogy sokan teszik - vélte. Hozzátette: "a sötétben tapogatózunk mi is", mert az adatok begyűjtése nem egyszerű.
    Brenzovics László is megerősítette, hogy jelentős elvándorlásról van szó, de ezt számszerűleg nem lehet pontosítani, hiszen ezek az emberek megfelelő úti okmányokkal érkeznek. Ugyanakkor úgy látja, több tízezer emberről lehet szó, akik Magyarországon vállaltak munkát, telepedtek le az elmúlt időben.
    Ugyancsak kérdésre Németh Zsolt közölte: egyszerre akarják, hogy minél több magyar igényelje a magyar állampolgárságot és szeretnék a visszaéléseket visszaszorítani, és e tekintetben "a magyar konzuli szolgálat állja a sarat".
    Brenzovics László pedig arról is beszélt, hogy de facto a kárpátaljai magyarság nem vett részt a harcokban nagyobb arányszámban, mint Ukrajna más megyéi, és ismereteik szerint öt magyar áldozata volt eddig a konfliktusnak, valamennyien hivatásos katonák voltak.