Tivadar napja van. | 2024.04.20

Emmi: még sokat kell tenni a nők támogatásáért

2016-03-07 19:11:41

 Magyarország az Európai Uniónál olyan következtetés elfogadását szorgalmazta, amely további feladatokat határoz meg a nők támogatásáért - tájékoztatta az Emberi Erőforrások Minisztériuma hétfőn az MTI-t.

    Kiemelték: Magyarország határozottan támogatja a nemek közötti társadalmi egyenlőséget szolgáló intézkedéseket, ezért Brüsszelben szorgalmazta olyan következtetés elfogadását a Foglalkoztatási, Szociálpolitikai, Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi Tanács hétfői ülésén, amely további feladatokat határoz meg az Európai Bizottságnak és a tagállamoknak. A magyar álláspont szerint a nők támogatásáért még sokat kell tenni, ezért sajnálatosnak nevezték, hogy Brüsszelben ebben a kérdésben nem született döntés.
    A tárca közölte: a tanácsülésen a nők és férfiak társadalmi egyenlőségével foglalkozó tanácsi következtetést összekapcsolták egy olyan dokumentum tárgyalásával, amely az LMBTI- (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és interszexuális) emberek jogainak és lehetőségeinek erősítéséről szól. A magyar fél a két dokumentum szétválasztását és a nőket támogató tanácsi következtetés elfogadását javasolta, Brüsszelben azonban ragaszkodtak ahhoz, hogy a két témában egyszerre haladjanak.
    Azt írták: az LMBTI-emberekről szóló, kizárólag a bizottság által készített dokumentumot "komoly, a tagállamok szuverenitásával összefüggő aggályok miatt" a tanácsülésen jelen formájában nem tudta támogatni Magyarország. Magyarország nem támogatta az LMBTI-emberek egyenlőségéről szóló dokumentumot, így - mivel az elnökség nem fogadta el a két dokumentum szétválasztására vonatkozó javaslatot -, a tanács hétfői ülésén egyik dokumentumot sem fogadta el. A holland elnökség döntése szerint elnökségi következtetések készülnek, amelyeket a tervek szerint a tanács júniusi ülésére kívánnak benyújtani.
    Az Emmi hangsúlyozta: Magyarországnak kiemelkedően fontos az alaptörvényben lefektetett alapelvek és értékek védelme. Az ország nem tud és a jövőben sem fog olyan döntéseket támogatni, amelyek nem tükrözik ezeket az értékeket. Mivel a családjogi kérdések alapvetően nemzeti hatáskörbe tartoznak - tették hozzá -, nem tartanak elfogadhatónak olyan uniós politikai döntést, "amely közvetlenül vagy közvetve gyakorol nyomást Magyarországra, hogy vizsgálja felül a családjoggal kapcsolatos alapvető értékeit". 
    A hatályos magyar jogszabályok és az alaptörvény alapján biztosított Magyarországon az LMBTI-emberek védelme az európai értékekkel összhangban - olvasható a tárca közleményében. Úgy fogalmaztak: el kell kerülni, hogy egy uniós dokumentum "a nemzeti hatáskörök csorbításával" lehetőséget teremtsen olyan intézkedések jövőbeni előírására és számonkérésére, amelyek Magyarországnak "ezen túlmenő, nem tisztázott kötelezettséggel járnának".