Gedeon napja van. | 2024.03.28

TEK: a lezárás nem jelent feltétlenül látható intézkedéseket

2016-03-07 17:22:12

A Terrorelhárítási Központ (TEK) által március 15-ére elrendelt budapesti lezárás nem jelent feltétlenül látható, a lakosságot érintő rendőri intézkedéseket - közölte a szervezet hétfőn az MTI-vel.

    A közleményben azt írták: a Terrorelhárítási Központ március 15-én 0 órától a szükséges ideig, de legkésőbb 13 óráig terjedően személy- és létesítménybiztosítási intézkedést rendelt el a VIII. kerület meghatározott területére, mivel a központi állami ünnepségen védett személy lesz jelen.
    "Az egyes sajtóorgánumokban megjelent hírekkel ellentétben a rendelkezés nem jelent feltétlenül látható, a lakosságot érintő rendőri intézkedéseket, azok bevezetését mindig a konkrét biztonsági helyzet határozza meg" - tette hozzá a TEK.
    Kiemelték: a Terrorelhárítási Központnak nem feladata a rendezvény biztosítása, ezért a TEK nem fog embereket megmotozni vagy gépkocsikat átvizsgálni. "A Terrorelhárítási Központ a területen kizárólag a jogszabályok által előírt személybiztosítási feladatait végzi" - áll a közleményben.
    A TEK honlapján korábban megjelent határozat szerint az Astoria, a Múzeum körút, a Baross utca, a Szentkirályi utca és a Rákóczi út által határolt területet zárják le március 15-én 0 órakor, mert ott nagy létszámú állami rendezvényt tartanak védett személy részvételével. A határozatban azt írták, hogy a védett személy biztonsága érdekében a rendőrség megakadályozhatja a területen bárki be- vagy kilépését, távozásra kötelezheti az ott tartózkodókat, továbbá átvizsgálhatja a belépők és ott tartózkodók ruházatát és járművét, lefoglalhatja a közbiztonságra veszélyt jelentő anyagokat, eszközöket, illetve megtilthatja azok bevitelét.