Auguszta napja van. | 2024.03.29

EU-török csúcs - Törökország új ötletekkel állt elő, meghosszabbították a tanácskozást

2016-03-07 14:06:35

 Meghosszabbították az Európai Unió és Törökország vezetőinek hétfői brüsszeli csúcstalálkozóját, mert Törökország új javaslatokkal állt elő a migrációs válság rendezésével kapcsolatban - közölte egy uniós tisztségviselő.

 

    Tájékoztatása szerint Ahmet Davutoglu török miniszterelnök javaslata szerint Ankara többet tenne a migránsáradat megfékezésére, mint amennyiről eddig tárgyaltak, de cserébe többet is kér az uniótól.
    Egy uniós diplomata szerint Ankara többet kér a szíriai menekültek török területen történő ellátásához megígért 3 milliárd eurónál, továbbá a török EU-csatlakozási tárgyalások azonnali felgyorsítását, valamint a törökök uniós vízummentességének előre hozatalát, már idén tavaszi bevezetését kéri.
    Törökország ezért cserébe hajlandó visszafogadni azokat a nem szíriai migránsokat, akiknek menedékkérelmét az uniós országokban elutasítják. Ankara eddig csak a területi vizein feltartóztartott (Nyugat-Európába tartó) menedékkérőket fogadta vissza.
    Az uniós vezetők hétfőn munkaebéden kezdtek tárgyalni a török miniszterelnökkel, de az EU-tisztségviselő szerint a csúcstalálkozó estig elhúzódik, hogy megpróbáljanak megoldást találni az említett kérdésekben.