Gedeon napja van. | 2024.03.28

Újraindul és kibővül az együttműködés a MÁV és az önkormányzatok között

2016-03-07 12:57:40

 

Újraindítja és kibővíti együttműködési programját a településekkel a MÁV, az első megállapodást hétfőn írta alá ünnepélyesen Dávid Ilona, a vasúttársaság elnök-vezérigazgatója és Pápai Mihály polgármester (Fidesz-KDNP) Gyálon, a vasúttársaság által tavaly felújított állomás épületében.

    Az együttműködés keretében a települések vállalják, hogy részt vesznek a vasútállomások utasforgalmi területének üzemeltetésében, így az állomásépületek, az utasvárók és környezetük rendben tartásában és fejlesztésében. A vasúttársaság tervei szerint az együttműködési program idén 80 új helyszínnel is bővülhet, és újraköthetik a tavaly lejárt több mint 20 szerződést.
    Boros Anita, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium vagyonpolitikáért felelős helyettes államtitkára üdvözölte a nemzeti vagyon két szereplőjének, az önkormányzatok és a száz százalékban állami tulajdonú MÁV együttműködését, és azt a közös közfeladat-ellátást, amelyre ez a megállapodás példa, és amelyet a szereplők együtt készítettek elő. Hozzátette: a továbbiakban is támogatják az ilyen megállapodásokat.
    Dávid Ilona felidézte: a Gyál-Felső vasútállomást tavaly újította fel a MÁV mintegy 60 millió forintból, az azt körbevevő parkot és a környezetet pedig az önkormányzat saját forrásból. Kiemelte: közös érdek, hogy a mostani állapotok hosszú távon fennmaradjanak, új alapokra helyezve az együttműködést és a szereplők feladatainak meghatározásával pedig mindez megvalósítható. Hozzátette, a Gyállal közösen kidolgozott mintaprojektet példának szánják.
    Pápai Mihály polgármester egyebek mellett arra emlékeztetett, hogy a MÁV-nak és az összefogásnak köszönhetően a város egyik legrégibb, lebontással fenyegetett épülete született újjá.
    Az állomáson több mint 100 ezer fizető utas fordul meg évente.