Emma napja van. | 2024.04.19

Józsefvárosi kábítószerügyi fórum: korcsoportonként kell azonosítani a drogok következményeit

2016-03-05 09:58:18

 

A fogantatástól az élet végéig tartó, kábítószer-függőséggel kapcsolatos káros hatásokat összegezte a Józsefvárosi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (KEF) szombati budapesti konferenciája.

 

    Ferencz Orsolya, a szervezet elnöke köszöntőjében a törökszentmiklósi tömeges mérgezésre utalva kiemelte: a probléma nagyobb, mint amit a közvélemény azonosított, nemcsak két kismamáról és magzatairól volt szó, hanem egyszerre hat ember került életveszélyes állapotba. A konferencia feladataként hivatkozott azon problémák korcsoportonkénti beazonosítására, amelyekkel a frontvonalban dolgozók szembesülnek.
    A KEF elnöke az egyik kiemelt problémaként azonosította a dizájner drogokat, amelyek gyorsan terjednek, olcsó az előállításuk és a beszerzésük. Noha nehéz felvenni ezekkel a versenyt, a hatóságokkal közösen eltökéltek abban, hogy megvédjék a fiatalokat - hangoztatta Ferencz Orsolya.
    A szakmai konferencia résztvevőit Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára videoüzenetben köszöntötte, amelyben a kormány küldetésének nevezte, hogy szakmai hátteret, erkölcsi megbecsülést és anyagi segítséget nyújtson a területen dolgozóknak. Az államtitkár a felépülés-központú szemléletet állította a középpontba, s jelezte azt is, hogy a kormány stratégiája a legjobb prevenciónak azok megerősítését tartja, akik még sohasem kerültek kapcsolatba a kábítószerrel.
    Rétvári Bence azt is hangsúlyozta: az állam szigorú büntetőjogi eszközöket alkalmaz azokkal szemben, akik a kábítószerből akarnak hasznot húzni, droggal kereskednek, ezáltal mások életével játszanak.
    Sófi Gyula, a Heim Pál Gyermekkórház osztályvezető főorvosa arról számolt be, hogy a 18 év alatti gyerekek 30 százaléka legalább egyszer olyan lelki zavart szenved, ami terápiát igényelne, s ez dohányzáshoz, drogfogyasztáshoz vezethet. Téves vélekedésként értékelte, hogy a biofű nem okoz problémát, közlése szerint az méreganyagokat, csavarlazítót, acetont, csigaölő szereket tartalmaz.
    A dizájner drogokat azért ítélte veszélyesnek, mert a manipulált szereknél kihagyják a kísérleteket és "rászabadítják" a társadalomra, s csak akkor lehet többet tudni azokról, amikor megtörténik a baleset.
    A Kábítószerügyi Egyeztető Fórumot - amelynek több mint harminc civil szervezet, alapítvány, a rendőrség, egészségügyi és drogprevenciós szakemberek a tagjai - 2011 tavaszán hozták létre Józsefvárosban azzal a fő céllal, hogy megvédjék a fiatalokat a drogoktól. A szervezet három pilléren alapuló drogellenes stratégiát készített, amelynek lényege, hogy segítsék a drogbetegeket a gyógyulásban, megelőzzék, hogy az emberek terjesztőkkel találkozzanak, a drogkereskedők elfogását pedig rendvédelmi kérdésnek tekintik.