Auguszta napja van. | 2024.03.29

A makrogazdasági mutatók alapján jobb államadósság besorolás járna Magyarországnak a szakértő szerint

2016-03-05 09:12:03

 

Magyarország államadósság besorolásának a makrogazdasági mutatók alapján nem ebben - a befektetésre nem ajánlott spekulatív - kategóriában, hanem feljebb kellene lennie - jelentette ki Csath Magdolna közgazdász szombaton az M1 aktuális csatorna műsorában azzal kapcsolatban, hogy a Moody s nem változtatott az ország hitelminősítési besorolásán.

 

    Hozzátette: nyilvánvalóan nemcsak a makrogazdasági mutatókat veszik figyelembe a besorolás vizsgálatánál, hanem bizonyos pszichológiai vagy politikai tényezőket, vagy az üzleti környezetet is beszámítják a szubjektív szempontok közé. Hozzátette, bár a GDP-t tekintve a régióban nem teljesít túl jól az ország.
    A régió országai közül Csath Magdolna példaként említette, hogy Csehország besorolása hat, Lengyelországé és Szlovákiáé pedig öt szinttel van feljebb.
    Magyarország jelenlegi Ba1 besorolása azt jelenti, hogy nagyjából a középszinten áll az ország, egy szinttel feljebb van a befektetésre ajánlott kategória - mondta.
    A Moody s kivárásának okai között említette a világgazdaság bizonytalanságai mellett a kínai gazdaság változásait, a görög válságot, vagy az európai migránshelyzetet, mert Magyarország erősen sérülékeny, kitett ezeknek a gazdasági-külpiaci változásoknak.
    Egy újabb értékelés március közepén (a Standard & Poor s-tól) várható - jelezte.
    Elmondta: a besorolás azért is fontos, mert ha befektetési szint alatt van egy ország, akkor csökken a lehetséges befektetők köre. Példaként említette, hogy így az intézményi befektetők, nyugdíjalapok szabályai nem teszik lehetővé az adott országban a befektetést.