Auguszta napja van. | 2024.03.29

Porosenko "megkettőzi" erőfeszítéseit az Oroszországban fogva tartott pilótanő hazatéréséért

2016-03-04 19:30:00

 

Petro Porosenko ukrán elnök pénteken Kijevben kijelentette: személyesen is "megkettőzi" erőfeszítéseit az Oroszországban fogva tartott pilótanő hazatéréséért. Kifejezte meggyőződését, hogy Oroszországban "nincs igazságos bíróság".

 

    "Ukrajna és én személyesen megkettőzöm erőfeszítéseimet annak érdekében, hogy Nagyija Szavcsenko visszatérhessen hazájába" - ígérte az államfő azon a rendezvényen, amelyen a nemzetközi nőnap alkalmából állami kitüntetésekben részesített többek között olyan nőket, akik harci cselekményekben vesznek részt, továbbá kiemelkedő teljesítményt nyújtó önkénteseket, tanítónőket és sportolókat. 
    Porosenko ezzel az ígérettel reagált az Oroszországban fogva tartott pilótanő bejelentésére, miszerint az ivóvizet is elutasítva "száraz" éhségsztrájkba kezd, amiért nem engedték meg neki csütörtökön az ellene folytatott tárgyaláson, hogy az utolsó szó jogán felszólaljon. A dél-oroszországi Donyeckben folyó tárgyalást a bíró váratlanul március 9-re napolta el. 
    Petro Porosenko kifejezte meggyőződését, hogy Oroszországban nincs igazságos bíróság. Szavai szerint elolvasta a Facebookon közzétett beszédet, amelyet a pilótanő a tárgyaláson akart elmondani. Az elnök kiemelte, hogy Szavcsenko mint az ukrán fegyveres erők tisztje "fegyverrel a kezében azt tette, amit minden ukránnak tennie kell: védte a hazáját". 
    A 34 éves pilótanő főhadnagyi rangban az ukrán légierőnél teljesített szolgálatot Mi-24-es harci helikopteren. 2014-ben - a kelet-ukrajnai harcok kirobbanásakor - szabadságra ment, és belépett a kelet-ukrajnai szakadárok ellen harcoló Ajdar önkéntes alakulatba. Moszkva azzal vádolta meg, hogy köze van két, Luhanszk megyében aknatűzben meghalt orosz tévés halálához, azaz ő adta meg bajtársainak a koordinátákat a tévések tartózkodási helyéről. 
    Szavcsenko ugyanakkor kitart amellett, hogy a tévések halálakor ő már a luhanszki szakadárok fogságában volt, akik nem sokkal később átadták őt Oroszországnak. A pilótanőt egyébként még tiltott határátlépéssel is vádolják Oroszországban. 
    Nagyija Szavcsenko tárgyalása közben kijelentette: még Oroszországban sem hiszi el róla igazából senki, hogy bűnös. Azt is mondta, hogy csak akkor hagyja abba az éhségsztrájkot, ha visszatérhet Ukrajnába, "élve vagy halva". Közölte, hogy bízik Porosenko elnök diplomáciai képességeiben. Ugyanakkor azt a lehetőséget elutasította, hogy kicseréljék őt a Luhanszk közelében tavaly elfogott és Ukrajnában fogva tartott két orosz katonai hírszerzőre. Szerinte nem lenne jó alku "két bűnöst kicserélni egy ártatlanra".