Auguszta napja van. | 2024.03.29

Avramopulosz: vissza kell küldeni, aki nem jogosult nemzetközi védelemre

2016-03-04 18:15:00

 

Aki jogosult nemzetközi védelemre, annak meg kell kapnia, aki pedig nem, azt vissza fogjuk küldeni - jelentette ki Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság migrációs politikáért felelős tagja brüsszeli sajtótájékoztatóján pénteken.

 

    A biztos arra vonatkozó "útitervet" mutatott be, hogyan lehet helyreállítani az akadálymentes utazást biztosító schengeni övezet rendes működését. Közölte, hogy a cél az egyoldalú intézkedések és minden belső határellenőrzés megszüntetése az év végéig. Jelenleg hét olyan ország van, amely a migrációs válságra hivatkozva ideiglenesen visszaállította a határellenőrzést a schengeni övezet belső határain.
    A bizottsági terv humanitárius segélycsomagot tartalmaz azon tagállamok támogatására, amelyeket a legnagyobb mértékben érinti a menekültválság.
    Az ütemterv szerint meg kellene reformálni a dublini szabályokat is; meg kellene változtatni azt az előírást, amelynek értelmében a menekülteknek abba az országba kellene visszatérniük, vagy abban az országban kellene menedékjogot biztosítani számukra, ahol először léptek az unió területére.
    Az unió új határ- és parti őrségének a nyár folyamán ki kell épülnie és legkésőbb szeptemberben teljes körűen működnie kell - áll az "útitervben".
    A biztos elmondta: több mint tízezer ember ragadt a görög-macedón határon, de Törökországba és onnan Görögországba is sokan érkeznek minden nap, ezért további erőfeszítésekre és gyors, közös megoldásra van szükség.
    Avramopulosz szerint a külső határokat meg kell tudni védeni, a határellenőrzést meg kell erősíteni. Ezzel kapcsolatban Görögországgal szorosabb együttműködésre van szükség, de ebben a tagállamoknak és az uniós parlamentnek is együtt kell dolgoznia.
    A hétfői EU-Törökország csúcsértekezlettel kapcsolatban a biztos elmondta, hogy az állam- illetve kormányfők brüsszeli tanácskozásának a kiutasítás, visszaküldés és embercsempészet felszámolása lesz a központi kérdése.
    Kijelentette, hogy aki illegálisan érkezett és tartózkodik az unió területén, azt vissza kell küldeni. Ez a folyamat már elkezdődött: a görög hatóságok a napokban több mint háromszáz ilyen embert küldtek vissza Törökországba. Az unió tehát fokozza erőfeszítéseit annak érdekében, hogy gyorsan és hatékonyan működjön a menekültstátusra nem jogosultak visszaszállítása a származási vagy a tranzitországokba - tette hozzá az uniós biztos.
    Kitért arra is, hogy akiket megillet a nemzetközi védelem, azokat el kell juttatni Európába; meg kell nyitni a szabályos csatornákat az emberhez méltó, legális bevándorlás megteremtéséhez.
    A biztos felhívta a figyelmet, hogy sem Görögország, sem Törökország nem oka és eredete a problémának; békét és stabilitást kell teremteni Szíriában és Líbiában ahhoz, hogy a migrációs nyomás csökkenjen.
    Avramopulosz kijelentette, hogy vissza kell térni az unió alapjaihoz, mert Európát szolidaritásra építették, ami azt jelenti, hogy el kell mélyíteni a tagországok egymás iránti bizalmát, hiszen csak így lehet előrelépni.
    A menekültek tagállamok közötti elosztásáról a politikus elmondta, hogy néhány tagállam nem akar részt venni benne. Ugyanakkor a tanácsban kötelező érvényű határozat született, ami azt jelenti, hogy ha a tagállamok közösen hoznak szabályokat, akkor minden tagállamnak be kell tartania őket.
    "Az egyoldalú megoldások nem segítenek. A szolidaritást és felelősséget komolyan kell venni" - fogalmazott Avramopulosz.
    Hangoztatta, hogy eredményekre van szükség, mert az elmúlt 60 év vívmányai forognak kockán, amelyeket meg kell őrizni.
    "A migrációs válság megmutatja, hogy az eddig elért eredményeink elég tartósak-e, és meg tudjuk-e védeni Európa egységét - tette hozzá az uniós biztos.