Emma napja van. | 2024.04.19

Egyszámjegyű növekedésre lehet számítani a kínai védelmi kiadásokban

2016-03-04 07:38:32

 

Kína 7-8 százalékkal növeli az idén védelmi kiadásait, ami az elmúlt hat évben a legcsekélyebb - közölte pénteken az Országos Népi Gyűlésnek (ONGY), vagyis a kínai parlamentnek az éves ülésszakát megelőző sajtótájékoztatóján az ülésszak szóvivője, egyúttal a parlament külügyi bizottságának vezetője.

 

    A hagyományos nyitó sajtóértekezlet hagyományos kérdésére válaszolva Fu Jing elmondta, hogy a katonai költségvetés növelésének mértéke kisebb lesz az előző évinél, amikor hivatalosan 10,1 százalékkal, 886,9 milliárd jüanra (135,39 milliárd dollár) bővültek a katonai kiadások.
    Ez az összeg egynegyedét teszi ki az Egyesült Államokénak, amely 2016-ra 573 milliárd dollárt irányzott elő. Mindazonáltal szakértők úgy vélik, mivel a két ország különbözően számolja, hogy mi tartozik bele a katonai költségvetésbe, és mi nem, a kínai büdzsé vélhetően hivatalosan is 40-50 százalékkal nagyobb volna, ha az amerikai módszer szerint számolnák.
    A volt külügyminiszter-helyettes Fu Jing, akit a kínai vasladynek is szoktak nevezni, korábban egyenesen felháborítónak tartotta, hogy ezt a kérdést állították tájékoztatója középpontjába, és volt olyan eset, hogy nem is válaszolt rá. Két éve a katonai kiadásokat sokalló megjegyzésre a kínai külügyi szóvivő pedig úgy vágott vissza, hogy "a kínai hadsereg nem cserkészcsapat", bármennyire is szeretnék sokan, hogy annak tűnjön.
    Az elmúlt napokban a hongkongi médiában több szakértő, katona is úgy vélekedett, hogy a költségvetés akár 20 százalékos növelése is indokolt lehet, mert - szólt a magyarázat - az Egyesült Államok militarizálja a térséget, ezért az ország biztonsága egyre nagyobb veszélynek van kitéve.
    Fu Jing ugyancsak utalt arra, hogy az Egyesült Államok jelentős mértékben növelte katonai jelenlétét a térségben, és megszaporodtak a kínai felügyelet alatt álló dél-kínai-tengeri szigetek közvetlen közelében folytatott amerikai járőrözések.
    Úgy vélte, azzal, hogy Amerika szövetségeseivel együtt fokozta katonai aktivitását az ázsiai-csendes-óceáni térségben, és a régióba küldi legkorszerűbb repülőgépeit és hadihajóit (haditengerészeti flottájának 70 százalékát), máris kimerítette a militarizálás fogalmát. Washington szerint viszont éppen Kína militarizálja a Dél-kínai-tengert, mert a fennhatósága alá tartozó szigeteken katonákat, haditechnikát állomásoztat.
    Ehhez képest meglepetés volt Fu válasza, amely egyszámjegyű, csökkenő tendenciáról árulkodik. A végső, pontos hivatalos számot a gazdaságfejlesztés, a növekedés egyéb tervszámaival együtt Li Ko-csiang miniszterelnök munkabeszámolója fogja tartalmazni, amelyet a parlamenti ülésszak első napján a szombati plenáris ülésen ismertet.
    Fu Jing pénteken utalt rá, hogy a védelmi költségvetést az ország védelmi szükségletei és gazdasági fejlődése határozzák meg. Megfigyelők szerint ezúttal elsősorban az utóbbi lehetett domináns, hiszen Kína gazdasági növekedése jelentős mértékben lassul, tavaly a GDP bővülése már csak 6,9 százalék volt. A védelmi kiadások növekedése legutóbb 2010-ben volt egyszámjegyű, akkor 7,5 százalékban határozták meg.
    Hszi Csin-ping kínai államelnök-pártfőtitkár, aki egyúttal a Központi Katonai Bizottság elnöke, októberben bejelentette, hogy a hadseregfejlesztés és -reform részeként a világ legnagyobb létszámú hadseregét 300 ezer fővel csökkentik.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó