Gedeon napja van. | 2024.03.28

Sopron is megkapta az európai reformáció városa címet

2016-03-03 14:35:45

 

Sopron is megkapta az európai reformáció városa címet, ezáltal csatlakozott egy 12 ország 52 települését magába foglaló hálózathoz - közölte a város polgármestere csütörtöki sajtótájékoztatóján.

 

    Fodor Tamás (Fidesz-KDNP) elmondta: jövőre lesz a reformáció 500. évfordulója, ebből az alkalomból az evangélikus egyházközösséggel együttműködve kulturális programokat szerveznek. Az Európai Protestáns Egyházak Közössége azoknak a városoknak adományozza az európai reformáció városa címet, amelyek történelme összefonódik a 16. századi reformációval - tette hozzá.
    Tóth Károly, a Soproni Evangélikus Gyülekezet igazgatója kifejtette: Sopronban jelent meg először a reformáció Magyarországon. Kereskedők hozhatták a 16. században Luther könyveit a városba. Feljegyzések szerint már 1520-as években lutheri szellemben prédikáltak. Emellett Sopronban alakult meg az első hazai evangélikus hitközösség is, a szervezett gyülekezet 1565-ben jött létre - tette hozzá a lelkész-igazgató. 
    Megemlítette: Magyarországon Sopron mellett még Sárvár és Debrecen kapta meg az európai reformáció városa címet.
    Tóth Károly elmondta, hogy a jubileumra készülve már idén is lesznek rendezvények a városban: fiatal fotóművészek munkáiból májusban egy vándorkiállítás nyílik, ennek első állomása is Sopronban lesz, őszre pedig egy nagyszabású komolyzenei koncerttel készülnek.
    2017-ben lesz 500 éve annak, hogy Luther Márton kiszögezte 95 tételét a wittenbergi vártemplom kapujára és ezzel kezdetét vette a reformáció.