Auguszta napja van. | 2024.03.29

Jelentősen nőtt az utólagosan megállapított adó összege tavaly Franciaországban

2016-03-03 14:04:22

 

A francia adóhivatal 21,5 milliárd euró utólagos adót állapított meg tavaly annak ellenére, hogy csökkent az ellenőrzések száma - jelentette be Michel Sapin francia pénzügyminiszter csütörtökön.

 

    A 2014-es évhez képest 1,9 milliárd euróval több utólagos adót állapítottak meg.
    "Az emelkedés az adóhivatal által ténylegesen beszedett összegekre is vonatkozik, amelyek 17 százalékkal, 12,2 milliárd euróra emelkedtek" - hívta fel a figyelmet a tárca. Ez az összeg meghaladja az igazságügyi vagy a kulturális tárca költségvetését, és megfelel annak az összegnek, amelyet a belügyminisztérium költ el a franciák biztonságára.
    A hivatalos adatok szerint az adóellenőrzések száma 2015-ben csökkent, a korábbi 51 470-ről 50 168-ra. Ez arra utal, hogy az ellenőrzések célzottabbakká váltak, és a legjelentősebb hiányosságokra irányulnak - jelezte a tárca.
    A francia adóhivatalban ötszáz adóellenőr csak a külföldre menekülni próbáló vállalatokat figyeli, így a legnagyobb emelkedést a társasági adóbevételek mutatták, mintegy egymilliárd eurós összegben.
    "Ki kell mondani, hogy a digitális multinacionális nagyvállalatoknak sikerül leginkább kimenekülniük az adófizetési kötelezettség alól. Fontos megemlíteni, hogy Franciaországban nem lehet egyezkedni. Csak az adótörvényt alkalmazzuk" - hangsúlyozta sajtótájékoztatóján a pénzügyminiszter.
    A forgalmi adóval történő csalás a pénzügyminisztérium szerint évente mintegy 14 milliárd eurós bevételkiesést okoz az államnak, az adócsalás általában egyes becslések szerint elérheti a 60-80 milliárd eurót.
    Az adórendezések fele tavaly a vállalatoknak volt köszönhető, amelyek kifizették a forgalmi adótartozásaikat, elsősorban a vendéglátásban, az építőiparban és az internetes kereskedelemben.
    A pénzügyminisztériumnak sikerült 9 ezer külföldi számlával rendelkező egyéni adózót is meggyőznie arról, hogy hozza vissza Franciaországba a megtakarításait. Ebből mintegy 2,6 milliárd bevételre tett szert a francia állam.a