Auguszta napja van. | 2024.03.29

Az NVB nem rendőrség, nem bíróság

2016-03-03 08:35:32

 A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) nem rendőrség, nem bíróság - jelentette ki a testület elnöke csütörtök reggel a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. Patyi András kiemelte: a szándékosság, gondatlanság különböző szintjét és mértékét csak rendkívüli óvatossággal vizsgálhatják, ezzel együtt úgy véli a Nemzeti Választási Irodánál (NVI) múlt kedden történt "rendkívül szokatlan helyzetre" nagy megértéssel, de egy szigorú jogi választ próbált adni a testület. 

    A bizottság hét választott és a parlamenti pártok öt delegált tagjából mindenki jogász, mindenki jogi érveket hoz fel - tette hozzá.
    Múlt kedden délelőtt tömegjelenet volt az NVI Alkotmány utcai épületénél, többen vártak ugyanis arra, hogy a Kúria honlapján megjelenjen a végzés arról, a bíróság elutasítja-e a vasárnapi boltzár ügyében benyújtott népszavazási kezdeményezést. Az épületben megjelentek arra vártak, hogy a bírósági elutasítás után elsőként adhassák le saját kérdésüket. A kérdést végül elsőként Erdősi Lászlóné tudta leadni, négy másodperccel megelőzve Nyakó István MSZP-s politikust; a szocialisták szerint mindez úgy fordulhatott elő, hogy több "kopasz férfi" akadályozta politikusukat.
    Hétfőn az NVB Erdősi Lászlónénak a vasárnapi boltzárral kapcsolatos népszavazási kezdeményezését hitelesítette, az MSZP-s Nyakó István kérdését ugyanakkor - a párhuzamossági moratóriumra hivatkozva - elutasították. Az NVB 7-5 arányban döntött, a hitelesítő határozata ellen szavazott Patyi András is.
    Az NVB elnöke a Kossuth Rádióban elmondta: a vita közte és a testület között a személyesség követelménye kapcsán vetődött fel. A bizottság viszont azzal érvelt, hogy az NVB már korábban is elfogadta személyes beadásnak, ha valaki nem egyedül érkezett, s ezen döntésüket később a Kúria sem kifogásolta. Ráadásul - mint Patyi András megjegyezte - azért sem kifogásolható a kérdés hitelesítése, mert Erdősi Lászlóné a hivatalos beadáskor személyesen járt el.
    Kifejtette továbbá: az NVI videofelvétele alapján kiderült, hogy az ottani tömeg feltehetően nem kérdés beadása céljából vannak ott, bár az ő kezükben is voltak papírok. Ez végül akkor bizonyosodott be, amikor a két beadvány (Erdősi Lászlóné és Nyakó István) beadását követően ők elhagyták az épületet. Az NVB vizsgálta a beadás körülményeit, köztük azt is, hogy követett-e el valamilyen mulasztást az NVI, például hogy nem igazoltatták az ott levőket. Patyi András viszont azt mondta: az NVI-nek nincsenek ilyen jogkörei. Emellett a videofelvétel alapján azt állapították meg, hogy Nyakó Istvánt "szándékosan, fizikailag" nem gátolták - tette hozzá.