Gedeon napja van. | 2024.03.28

A hét végéig húszezren is lehetnek a görög-macedón határon

2016-03-03 07:53:28

 

A hét végéig akár húszezren is összegyűlhetnek a görög-macedón határon, Idomeninél, a macedón hatóságok ugyanis csak nagyon lassan engedik be a migránsokat országukba - jelentette a helyszínről az M1 aktuális csatorna tudósítója.

 

    Az idomeni táborban jelenleg mintegy 12 ezren vannak, a görög hatóságok pedig az átengedések és az újonnan érkezők számát figyelembe véve megkezdték a tábor bővítését. A határon felállított kerítés mellett azonban "végeláthatatlan sátortábor" alakult ki, így a bővítés is csak részleges megoldásnak tekinthető. 
    A macedón rendőrség szerdán mintegy 300 bevándorlót engedett át a határon, egy részüket viszont visszafordították, mert - állítólag - túl hosszú időt töltöttek Törökországban, és annyi idő alatt ott is kérhettek volna menedéket. Több százan viszont át sem mehetnek, mert a papírjaikat a görög hatóságok rosszul állították ki. A helyszínen szerzett információk szerint sok migráns adatait olyan dokumentumra vezették fel, amelyen egy görög hivatalnok fénymásolt aláírása szerepel, ezt pedig a macedón hatóságok hamisítványnak tekintik. 
    A macedón-görög határ macedón oldalán fekvő Gyevgyelijából reggel elindult egy vonat a szerbiai Presevó felé azzal a 600 emberrel, aki a napokban mégis átjutott Macedóniába.