Auguszta napja van. | 2024.03.29

Lengyelország későbbre halasztatná a Velencei Bizottság végleges véleményének közlését

2016-03-02 21:40:00

A lengyel külügyi tárca későbbre halasztatná a Velencei Bizottság végleges véleményének közlését - közölte szerdán a lengyel közszolgálati televízió azzal kapcsolatosan, hogy az Európa Tanács alkotmányjogi kérdésekben illetékes tanácsadó testülete vizsgálatot folytat az alkotmánybírósági törvényről, és nem végleges véleménytervezete kiszivárgott a sajtóban.
A vélemény előzetes, bizalmasan kezelendő változatát a Gazeta Wyborcza lengyel balliberális napilap tette közzé, ezt kedden a lengyel külügyminiszter, Witold Waszczykowski az eljárás politikai célú kihasználásának minősítette az Európa Tanács főtitkárának, Thorbjorn Jaglandnak címzett levélben. 
    A kiszivárgott változat több pontja kritikus a lengyel alkotmánybírósági reform iránt, megállapítja például, hogy ez "korlátozza az alkotmánybíróság munkáját, sértve így a demokrácia alapelveit". Waszczykowski kedden a lengyel sajtónak nyilatkozva elmondta: a tervezet "értékes, érdekes észrevételeket" tartalmaz, amelyekre az illetékes lengyel minisztériumok jelenleg fogalmazzák a választ. Aláhúzta: a testület véleménye nem kötelező érvényű. "Szuverén állam vagyunk, rajtunk múlik, hogyan járunk el" - mondta. 
    A lengyel kormánynak a kiszivárogtatásra vonatkozó álláspontját szerdán Aleksander Stepkowski külügyminiszter-helyettes mutatta be az Európa Tanács (ET) strasbourgi miniszteri tanácskozásán, és tárgyalt róla Jaglanddal is. "A kiszivárogtatás kétségtelenül komolyan megkérdőjelezte azt a bizalmat, amellyel az ET-hez, illetve a véleményező bizottsághoz fordultunk" - mondta a lengyel újságíróknak Stepkowski, aki "a bizalom visszaállítását célzó lépéseket" javasolt Jaglandnak. Szerinte ezek egyike lenne a végleges vélemény közlésének elhalasztása, ami szerinte megelőzhetné "a fokozott politikai harc légkörének" kialakulását.  
    Az ET elnöke a lengyel sajtó szerint szerdán közleményt adott ki, melyben "szerencsétlennek" minősítette a kiszivárogtatást, és arra kérte az érdekelt feleket, hogy várják meg a vélemény végleges változatát. Stepkowskival együtt arról számolt be, hogy Jagland korábban független testületnek minősítette a Velencei Bizottságot, amelyhez a lengyel kormány ezért közvetlenül is kénytelen folyamodni az eljárás meghosszabbításáért. A testület az eredeti tervek szerint  március 12-én ismertetné a lengyelországi vizsgálat hivatalos eredményét.
    A Velencei Bizottság a lengyel külügyminisztérium  kérésére indított február elején vizsgálatot a múlt év végén módosított, sok vitát kiváltó alkotmánybírósági törvényről. Az új kormány által elfogadtatott jogszabály módosította az alkotmánybíróság tárgyalási módját, és részlegesen megváltoztatta a bírói testület összetételét, hogy abba az általa delegált emberek is bekerüljenek. Az Európai Bizottság emiatt  előzetes vizsgálatot indított az uniós jogállamisági mechanizmus keretében.