Emma napja van. | 2024.04.19

A menekültekkel érkező gyerekek fokozott védelmére szólított fel az Európa Tanács

2016-03-02 20:08:00

A menekültekkel érkező kiskorúak és gyermekek gyakran válnak bűncselekmények áldozatává, ezért érdekükben azonnali és fokozott védelmükre szólította fel az Európa Tanács tagországainak kormányfőit Thorbjorn Jagland főtitkár Strasbourgban.
A menedékkérő gyermekek biztonságának és megfelelő ellátásának fokozott biztosítása annak az intézkedési ajánlásokat tartalmazó levélnek a célja, amelyet Thorbjorn Jagland főtitkár, az Európa Tanács 47 tagországa vezetőinek küldött szerdán.
    A főtitkár arra hívta fel a kormányfők figyelmét, hogy a bűnesetek megelőzése érdekében hagyjanak fel a kiskorú menekültek fogva tartásának  gyakorlatával.
    A gyermekeket nem szabadna a bevándorlókat fogva tartó központokban elhelyezni kivételes esetektől eltekintve, rövid időre. A tagállamoknak pedig különösen nagy figyelmet kell fordítaniuk a kislányokra, akik többszörös veszélynek vannak kitéve - közölte a főtitkár.
    A kísérő nélkül menekülő gyermek könnyű préda az emberkereskedők számára, ezért minden európai ország elsődleges feladatának kell lennie, hogy a megvédje a gyermekeket az erőszaktól, a kizsákmányolástól. Azonnali intézkedésekre van szükség a gyermekek megfelelő ellátásának és felügyeletének biztosítására - szögezte le Jagland.
    Azokban az esetekben, amikor nem lehet egyértelműen eldönteni a gyermek életkorát, a vizsgálat befejezéséig ugyanazt a védelmet kell kapnia, mint a kiskorú menedékkérők.
    A múlt évben nagyjából 300 ezer gyermek érkezett Európába, legtöbbjük kísérő nélkül. A Törökországból Görögországba érkező migránsok közül háromból egy kiskorú. A tavaly szeptemberi adatok azt mutatják, hogy a Földközi-tengeren átkelők között legalább kettő gyerek van naponta. Az európai rendőrségi hivatal (Europol) kimutatása szerint a menekültválság kezdete óta legalább 10 ezer gyermeknek veszett nyoma, köztük többen a menekültközpontban való elhelyezésüket követő néhány napban - tájékoztatott a tanácsi főtitkár.
    "A nemzetközi védelemre szoruló, a háború, az erőszak és az üldöztetés előle menekülő gyermekek védelme elsődleges fontosságúnak kell lennie valamennyi európai kormány számára" - hangsúlyozta Thorbjorn Jagland.