Emma napja van. | 2024.04.19

HungaroControl: az EU támogatja a közép-európai szabad légtérhasználat bevezetésének tanulmányát

2016-03-02 15:02:22

 Az Európai Unió több mint egymillió euróval támogatja a szabad légtérhasználat bevezetésének előkészítő tanulmányát a közép-európai funkcionális légtérblokkban (FAB CE) - közölte a HungaroControl szerdán az MTI-vel.

    A tájékoztatás szerint 2017 áprilisában záruló projekt a HungaroControl vezetésével konzorciumban valósul meg, célja a közép-európai funkcionális légtérblokkon belül a szabad légtérhasználat bevezetésének előkészítése. 
    A szabad légtérhasználat bevezetésére nincs egységesen kidolgozott eljárás, a már bevezetett koncepciók között is jelentős eltérések vannak, ezért a projekt nagymértékben támaszkodik a HungaroControl HUFRA (Hungarian Free Route Airspace) bevezetése során megszerzett tapasztalataira - hangsúlyozza a magyar légiforgalmi szolgálat.
    A technológiai megvalósíthatósági tanulmányban a szakértők meghatározzák a működtetéshez szükséges feltételeket, validálják azokat, a szimulációkat a HungaroControl kutatás-fejlesztési és szimulációs központjában (CRDS) végzik majd. 
    A közép-európai funkcionális légtérblokk célja, hogy 2019-re megvalósítsa a szabad légtérhasználat koncepcióját. A légtér használói, a légitársaságok számára ez azt jelenti majd, hogy a FAB CE légterén belül, a belépési és kilépési pontok között szabadon tervezhetik meg útvonalaikat, amivel jelentősen javíthatják repüléseik hatékonyságát. 
    A közép-európai funkcionális légtérblokk (FAB CE) hét közép-európai ország  - Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Horvátország, Cseh Köztársaság, Magyarország, Szlovákia és Szlovénia - és léginavigációs szolgáltató közös kezdeményezése.