Zita napja van. | 2024.04.27

A görög hatóságok migránsok százait küldték vissza Törökországba

2016-03-02 15:22:00

A jelek szerint felgyorsult a nemzetközi védelemre nem szoruló menedékkérők visszaküldése Európából: a görög hatóságok a napokban több mint háromszáz ilyen embert térítettek vissza Törökországba - erősítette meg szerdán az Európai Bizottság.

    Erről Margarítisz Szkínász, az Európai Bizottság vezető szóvivője beszélt a biztosok kollégiumának szerdai ülését követő brüsszeli sajtótájékoztatóján. Szerinte az unió fokozza erőfeszítéseit annak érdekében, hogy gyorsan és hatékonyan működjön a jogosulatlan menedékkérők visszaszállítása a származási vagy a tranzitországokba. A szóvivő ugyanakkor hangsúlyozta: fontos, hogy azok, akik valóban nemzetközi védelemre szorulnak, menedékre találjanak Európában.
    A kérdés kapcsán Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság migrációs politikáért felelős tagja kifejtette, hogy az Európai Unió és Törökország között tavaly novemberben létrejött egyezményben a felek megállapodtak a visszafogadási eljárások felgyorsításáról. Mint mondta, ezek a mostani visszatoloncolások azt mutatják, hogy elkezdtek beérni az unió eddigi erőfeszítései.
    Az uniós biztos kijelentette, hogy a közös európai menekültügyi rendszer működéséhez kulcsfontosságú a jogosulatlan menedékkérők hatékony visszatérítése, erre azonban a közösség alapelveinek tiszteletben tartásával kell, hogy sor kerüljön.
    A görög hatóságok kedden és szerdán 308, többségében marokkói, algériai és tunéziai migránst toloncoltak vissza repülőgéppel Törökországba.
    Ankara novemberben ígéretet tett rá, hogy erőfeszítéseket tesz az Európába irányuló illegális migráció megfékezésére, cserében az unió egyebek mellett vállalta, hogy hárommilliárd euróval támogatja a szíriai menekültek törökországi ellátását, felgyorsítja a vízumliberalizációs tárgyalásokat és az EU-tagjelölt Törökország integrációját.