Auguszta napja van. | 2024.03.29

Lengyel elnök: láthatóvá kell tenni a NATO jelenlétét Kelet-Közép-Európában

2016-03-02 13:32:05

 

Láthatóvá kell tenni a NATO jelenlétét Kelet-Közép-Európában, akár állandó bázisok, akár állandó rotáció formájában - jelentette ki Andrzej Duda lengyel elnök azon a megbeszélésen, melyet kilenc térségbeli ország nemzetbiztonsági testületeinek képviselői tartanak szerdán Varsóban. 

 

    A tanácskozáson, melyen Magyarországot Czukor József, a magyar miniszterelnök tanácsadója képviseli, a visegrádi négyek (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia), a három balti ország, valamint Bulgária és Románia nemzetbiztonsági hivatalainak vezetői, illetve az államfők és a kormányok biztonságpolitikai tanácsadói vannak jelen.
    A júliusi varsói NATO-csúcstalálkozót előkészítő tanácskozás kezdetén felszólaló Andrzej Duda a térséget érintő legfőbb biztonsági veszélyként Moszkva katonai aktivitását határozta meg. "Oroszország szomszédságunkban fokozza katonai aktivitását" - mondta, utalva mindenekelőtt az ukrán válságra. Kifejtette továbbá: Oroszország "erőteljesen bekapcsolódott a szíriai konfliktusba is, gerjesztve a migrációt, megnehezítve és destabilizálva így az európai helyzetet". A lengyel elnök ezzel Philip Breedlove amerikai tábornoknak, a NATO európai erői főparancsnokának szerdai nyilatkozatát visszhangozta, miszerint Oroszország szíriai bombázása okozza az európai menekültválságot.
    Andrzej Duda hangsúlyozta: a varsói NATO-csúcson sokoldalúan kell majd elemezni a tagállamok biztonsági helyzetét, a szövetség keleti és déli részén jelentkező veszélyeket egyaránt figyelembe kell venni. 
    A NATO lengyelországi katonai jelenlétét illetően kijelentette: továbbra is nyitott annak megtárgyalására, hogy ez milyen formában valósuljon meg. "Ha kiderül, hogy állandó bázisok helyett állandó rotációs jelenlét szükséges, akkor ennek intenzívnek és láthatónak kell lennie, a lényeg az, hogy Lengyelországban létrejöjjön a szövetség védelmi infrastruktúrája" - szögezte le Duda.
    A Pawel Soloch, a lengyel Nemzetbiztonsági Hivatal (BBN) elnöke kezdeményezésére szervezett varsói tanácskozás annak az  egyeztetésnek a folytatása, amelyet államfői szinten a tavaly novemberi bukaresti, azonos formátumban tartott regionális NATO-csúcson indítottak el.
    A kilenc kelet-közép-európai ország vezetői, köztük Áder János magyar államfő a bukaresti találkozón közös nyilatkozatot fogadtak el, amelyben a NATO katonai jelenlétének megerősítését szorgalmazták a keleti szárnyon.
    Soloch múlt héten a lengyel sajtónak nyilatkozva úgy értékelte, hogy ezt az álláspontot a részt vevő országok azóta is szolidárisan képviselik a NATO fórumán, "a kissé eltérő megközelítések ellenére". Soloch szerint "a regionális egységnek összhangban kell lennie az egész NATO egységével, ami a júliusi varsói csúcstalálkozó prioritása". A térségbeli szolidaritást a szerdai tanácskozáson kívül a külügyminisztériumok biztonságpolitikai igazgatóinak április végén Prágában esedékes munkamegbeszélése is szolgálná.
    Andrzej Duda, valamint az új lengyel kormány a visegrádi együttműködésen túlmutató informális kelet-közép-európai együttműködést szorgalmaz, melynek a közös gazdasági és infrastrukturális projekteken kívül az összehangolt biztonságpolitikai politika is része lenne.