Gedeon napja van. | 2024.03.28

Martonyi: pozitív a visegrádi államok és Ausztria álláspontjának közeledése

2016-03-02 13:28:51

 

Pozitívnak értékelhető, hogy a migrációs válságra adott válaszok kapcsán a visegrádi államok és Ausztria álláspontja egyre közelebb került egymáshoz - jelentette ki Martonyi János volt külügyminiszter a visegrádi együttműködés 25. évfordulójához kapcsolódó bécsi nemzetközi konferencián, szerdán.

 

    A menekültválság globális és hosszú távú kihívás, ugyanakkor megoszlást idézhet elő az európai politikában - mondta az egykori miniszter, aki szerint a közös európai megoldás keresése a visegrádi államok egymáshoz való közeledését is jelenti. 
    Az elmúlt 25 évben kritizálták Magyarországot és Szlovákiát, amennyiben nem értettek egyet néhány kérdésben, most pedig, hogy osztják egymás véleményét, ugyanolyan bírálatokat kap a két ország - mondta Martonyi János. 
    Úgy vélte: ha nem lehet megállítani a migrációs hullámot, akkor nem lehet megoldást találni a menekültek helyzetére sem. 
    Eduard Kukan korábbi szlovák külügyminiszter az európai menekültelosztási kvóta ötletét visszautasítva úgy vélte, hogy hiányosan előkészített javaslatról van szó. Aláhúzta: ha egy uniós tagállamnak eltérő véleménye van, nem jelenti egyúttal azt is, hogy alá akarná ásni partnerségét az unióval. Szerinte eddig még nem született olyan megoldási kezdeményezés, amely meg tudná állítani a migrációs hullámot.
    A cseh Libor Roucek, az Európai Parlament korábbi elnökhelyettese emlékeztetett arra, hogy a visegrádi államok az emberi, a civil, a szabadság- és a demokratikus jogok alapján szerveződtek. Úgy vélte, hogy ennek fényében közös európai fellépésre van szükség a menekültválság megoldásában, és meg kell találni azokat a közös eszközöket is, amelyek hozzájárulnak ehhez. Ennek hiányában születnek azon különböző módszerek, amelyek a visegrádi államok menekültügyi megoldásában megmutatkoznak - jelentette ki a cseh politikus. 
    Wojciech Jerzy Gizicki, a lublini II. János Pál Katolikus Egyetem professzora kifejtette: a migrációs válság nem a polgárok, hanem az uniós kormányok gondja, azonban a szolidaritás kérdésében éppen a polgárok érdekeit kellene figyelembe venni. 
    Erhard Busek korábbi osztrák alkancellár a konferencián kijelentette: a menekültválság kiváltó okára és a közös módszerekre kell koncentrálni. Meglátása szerint a jelenlegi európai megoldáskeresés nem a megfelelő irányba halad.