Gedeon napja van. | 2024.03.28

Börtönt és pénzbüntetést kért az orosz ügyész Nagyija Szavcsenko ukrán pilótanőre

2016-03-02 12:28:45

 

 Huszonhárom évi szabadságvesztés és 100 ezer rubel (385 ezer forint) pénzbüntetés kiszabását kérte az illetékes orosz ügyész szerdán Nagyija Szavcsenko ukrán pilótanőre, akit azzal vádolnak, hogy köze volt két orosz újságíró halálához.

 

    A vád képviselője a dél-oroszországi, Rosztovi területen fekvő Donyeckben zajló bírósági tárgyaláson fejtette ki álláspontját.
    Szavcsenkót azzal vádolják, hogy az Ajdar ukrán fegyveres csoport Mi-24-es helikopteren szolgáló pilótanőjeként továbbította az ukrán hadseregnek két orosz televíziós újságíró tartózkodási helyének koordinátáit. A két tévés, Igor Kornyeljuk és Anton Volosin a kelet-ukrajnai Luhanszk megyében 2014 júniusában ukrán aknatűzben vesztette életét. A pilótanő ezzel szemben azt vallotta, hogy felderítő küldetésen volt a kérdéses helyszíntől néhány kilométerre, és még az újságírók életét kioltó aknatámadás előtt szakadárok fogságába esett.
    Az ügyész egyebek között emlékeztetett, hogy Szavcsenko - már orosz fogságban - interjút adott, amelyben elismerte, hogy tűzvezetés koordinátora volt. Ezt a nyilatkozatát az ukrán katonanő később visszavonta.