Auguszta napja van. | 2024.03.29

Folytatódik a calais-i menekülttábor déli részének felszámolása

2016-03-01 19:39:00

 Folytatódik az észak-franciaországi Calais-ban a migránsok sátortáborának felszámolása annak ellenére, hogy az első nap "szélsőséges aktivisták" összecsaptak a rendőrökkel - mondta kedden Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter, aki nyugalomra és belátásra kért mindenkit.

    A tárca közleményében megerősítette a kormány az iránti eltökéltségét, hogy a calais-i migránsoknak megfelelő szálláshelyet biztosít. "A No Border maroknyi szélsőséges és erőszakos aktivistáinak tevékenysége ezen semmit nem változtat" - hangsúlyozta a miniszter.
    Az illegálisan kialakult, de mostanig megtűrt nyomortelep déli részének felszámolása jelentős rendőri készültség mellett hétfőn reggel kezdődött meg. A viskók eltávolítása délutánig nyugalomban folyt, amikor is hirtelen elszabadultak az indulatok. Mintegy 150 ember keveredett összetűzésbe a rendőrökkel, miután a sátrak egy része kigyulladt. A migránsok és a határok felszámolását célul kitűző No Border nevű anarchista szervezet tagjai kövekkel dobálták meg a rendőröket, akik könnygázzal és vízágyúval válaszoltak. A tűzet, amelyben húsz viskó leégett, a tűzoltók oltották el. A zavargásban 11 rendőrök könnyebben megsérült, három aktivistát, akiket az "elfogadhatatlan erőszak" előidézésével vádol a belügyminisztérium, előállítottak.
    "A calais-i migránshelyzet felelősségre int mindenkit, és mindazok összefogását követeli a hatóságok és az egyesületek részéről, akik tartós és humánus megoldást szorgalmaznak" - írta a belügyminiszter.
    Hétfő estig 5 ezer négyzetméternyi területet ürített ki a prefektúra által megbízott magáncég, és 43 migránst átköltöztettek dél-franciaországi befogadóközpontokba.
    A terület felszámolása kedden reggel nyugodt hangulatban folytatódott a segélyszervezetek szerint, jóllehet két feldühödött migránst előállítottak a helyszín biztosítására kirendelt rendőrök.
    Az illetékes francia bíróság múlt csütörtökön engedélyezte a calais-i menekülttábor déli részének felszámolását. A kormányzat szerint azon a részen megközelítőleg ezren, a segítők szerint legalább háromszor ennyien élnek alkalmi viskóban.
    Korábban számos segélyszervezet próbálta megakadályozni a tábor kiürítését, mert állításuk szerint a migránsoknak a hatóságok nem ajánlottak fel megfelelő számú szálláshelyet, s a nyomortelep megszüntetése csak növelni fogja a feszültséget, és még kiszolgáltatottabbá teszi a migránsokat, akik elfogadhatatlan körülmények között várnak egy olyan lehetőségre, amikor megpróbálhatnak törvénytelen módon átjutni Nagy-Britanniába.
    A prefektúra három hét alatt tervezi felszámolni a területet, nem kíván erőt alkalmazni, s jelezte, hogy minden migránsnak biztosít megfelelő ellátást. Ennek érdekében kedd délután újabb busz indult Calais-ból déli befogadóközpontokba.
    A Nagy-Britanniát Franciaországgal összekötő Csatorna-alagút francia oldalán található kikötőváros egykori szeméttelepén tavaly tavasszal illegálisan kialakult, de a hatóságok által mostanig megtűrt sátortábor mellett január elején állítottak fel 125 fűtött lakókonténert, amelyekben 1500 embernek tudnak szállást biztosítani, de eddig csak a konténerek fele telt meg. A hatóságok ide akarják beterelni az elsősorban Szíriából, Afganisztánból, Szudánból és Eritreából érkezett migránsokat, vagy pedig az ország távolabbi részein található mintegy száz befogadóközpontban ajánlanak fel nekik szállást, abban az esetben, ha a migránsok lemondanak arról, hogy átjussanak Nagy-Britanniába, és menekültkérelmet nyújtanak be Franciaországban.
    Hivatalos adatok szerint október vége óta Calais-ban 4300-an nyújtottak be menekültkérelmet, és az elmúlt két hónapban 54-en elfogadták, hogy visszatérnek a származási országukaikba, ezek elsősorban iraki kurdok, afgánok, pakisztániak, irániak és szudániak. Tavaly egész évben csak 38-an jelentkeztek a hazatérési programra.