Andrea napja van. | 2024.04.18

Politikai fogolynak nevezte magát a börtönből frissen szabadul baszk politikus, aki Baszkföld elnöki posztjára pályázik

2016-03-01 16:45:00

 Politikai fogolynak nevezte magát Arnaldo Otegi baszk politikus, akit hat és fél év letöltött büntetés után kedden engedtek ki a logronoi börtönből, ahova azért került, mert több társával közösen megpróbálta újraszervezni a betiltott Batasuna szakadár baszk párt vezetését.

    A 2003 óta illegális Batasuna, a Baszkföld függetlenségéért küzdő Baszk Haza és Haladás (ETA) terrorszervezet politikai szárnya volt, amelyet több mint 800 gyilkosságért tartanak felelősnek Spanyolországban. 
    Arnaldo Otegit 2010-ben tíz év börtönbüntetésre ítélték, ám ezen időközben enyhített a spanyol legfelsőbb bíróság azzal az indokkal, hogy a politikus csupán egy résztvevője és nem vezetője volt a párt újraélesztésére tett kísérletnek.
    A fegyintézetből távozó férfit mintegy 200 fős, lelkes, ünneplő tömeg várta a kapunál, baszk zászlókat lengettek és azt kiabálták: "függetlenség, függetlenség".
    "Ma egy politikai fogoly szabadul egy spanyol börtönből" - fogalmazott rögtönzött beszédében Otegi, aki szerint ezt bizonyítja az is, hogy számtalan tévétársaság kamerája is eljött megörökíteni szabadulását. Egyúttal megerősítette elkötelezettségét a béke és a függetlenség elérése mellett.
    A New York Times egy nappal szabadon bocsátása előtt közölte az Otegivel készült interjúját, amelyben az 57 éves politikus bejelentette: Baszkföld elnöki posztjára pályázik. Először is a jelöltség megszerzéséért indul a baloldali nacionalista EH Bildu nevű párt belső választásán, hogy aztán a párt színeiben megméretesse magát a parlamenti választásokon, amelyet az év végén rendeznek a baszk autonóm közösségben.
    Arnaldo Otegi a 90-es években a Batasuna legismertebb figurája volt, a múltban több bírósági eljárás is zajlott ellene, és a terrorizmus pártolása miatt korábban is ült már börtönben. Mégis sok baszk számára politikai alternatívát jelent a nacionalista baloldalon.