Csongor napja van. | 2024.04.16

Szabadlábra kerülhetne a Skálánál történt egykori pénzszállítórablás egyik elkövetője

2016-03-01 15:31:51

 Feltételesen szabadlábra kerülhetne a budai Skála áruháznál történt egykori pénzszállítórablás húsz évvel ezelőtt életfogytiglanra ítélt egyik elkövetője, az elsőfokú bírósági végzés nem jogerős.

    Juhászné Prágai Erika, a Szegedi Törvényszék szóvivője az MTI-vel azt közölte: a büntetés-végrehajtási bíró kedden első fokon döntött a pénzszállítórablás életfogytiglanra ítélt egyik elkövetőjének feltételes szabadságáról, az ügyészi fellebbezés miatt a végzés nem jogerős, és nem lépett hatályba.
    Hozzátette, a bíró megállapította, hogy a feltételes szabadság ideje tíz év, és ez idő alatt az elítélt pártfogó felügyelet alatt áll. A bíróság az elítélt részére külön magatartási szabályokat írt elő, amelyek megszegése esetén - ügyészi indítványra - a feltételes szabadság megszüntethető.
    Bene Lászlót a Legfelsőbb Bíróság 1996-ban több emberen, részben előre kitervelten, részben nyereségvágyból, részben aljas indokból elkövetett emberölés bűntettében és más bűncselekményekben mondta ki bűnösnek a budai Skála áruház pénzszállító-autójának kirablása, valamint több ember, így egy 23 éves egyetemista és két vadász életének kioltása miatt.
    A bíróság döntése során figyelembe vette a büntetés-végrehajtási intézet által adott véleményt, valamint egyéb iratokat, és meghallgatta az elítéltet. Értékelte azt is, hogy az elítélt a feltételes szabadságra bocsátással kapcsolatos - két évvel ezelőtti -, rá nézve kedvezőtlen döntés után kifejezetten pozitív magatartást tanúsított, több jutalmat érdemelt ki, emellett segítette a büntetés-végrehajtási intézet rendjének betartását, és összességében hosszabb időn át kifogástalan magatartást tanúsított. 
    A férfi a börtönben iskolai tanulmányokat folytatott, sikeres érettségi vizsgát tett, a családtagjaival az utóbbi időben intenzív kapcsolatot tartott, ebből le lehetett vonni azt a következtetést, hogy az elítélt megkísérelt megtenni mindent annak érdekében, hogy szabadulása esetén a társadalomba be tudjon illeszkedni - áll a közleményben.
    A bíróság végzése ellen az ügyész fellebbezést jelentett be, így az nem jogerős. Mivel a fellebbezés halasztó hatályú, az elítéltet nem bocsátották szabadon.