Auguszta napja van. | 2024.03.29

Növekedett a svájci feldolgozóipar februárban

2016-03-01 12:15:45

 

A frank árfolyamküszöbének eltörlése óta februárban először mutatott határozott növekedést a svájci feldolgozóipar, amelynek termelése és rendelésállománya is jelentősen bővült - derült ki a kedden nyilvánosságra hozott adatokból.

 

    A Svájci Beszerzési és Készletezési Társaság (SVME) és a Crédit Suisse pénzügyi csoport által számított beszerzésimenedzser-index (BMI) szezonálisan kiigazított értéke 51,6 pontra emelkedett a januári 50,0 pontról. Az elemzői előrejelzések mediánja 49,6 pont volt. 
    Utoljára 2014 decemberében állt ennél magasabb szinten, 52,4 ponton a feldolgozóipari BMI értéke.
    A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig csökkenését jelzi. Az előzőnél magasabb 50 pont feletti érték a növekedési ütem gyorsulását tükrözi. 
    Tavaly mindössze három olyan hónap volt, amikor 50 ponton vagy annál magasabban állt a BMI értéke. A legalacsonyabb szintet szeptemberben mérték, 47,0 ponttal. 
    Idén februárban az alindexek közül a termelési mutató 2,3 ponttal 56,9 pontra, a megrendeléseké pedig 4,0 ponttal 53,3 pontra növekedett. A foglalkoztatottság mutatója viszont 2,3 ponttal 45,6 pontra süllyedt. A munkanélküliség növekedése azzal jár, hogy csökken a fogyasztás, így a kereslet. Ezért a Crédit Suisse arra számít, hogy a gazdasági növekedés egy ideig még  nyomott marad Svájcban.
    A svájci jegybank tavaly január közepén váratlanul feladta a frank 1,20 eurós árfolyamküszöbét, aminek következményeként a frank árfolyama jelentősen emelkedett, megdrágítva a svájci exportot. Az árfolyamküszöb eltörlése miatt a svájci vállalatok arra kényszerültek, hogy csökkentsék áraikat és költségeiket versenyképességük megőrzésének érdekében.