Emma napja van. | 2024.04.19

Soltész: a bolgár közösség színesebbé, erősebbé teszi Magyarországot

2016-03-01 10:45:43

 A néhány ezres bolgár közösség színesebbé, erősebbé teszi Magyarországot - hangsúlyozta Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár a népcsoport történetét bemutató kiállítás keddi megnyitóján Budapesten, az ombudsmani hivatal épületében.

    Tavaly jelentősen nőtt a nemzetiségeknek juttatott forrás, ezen belül több mint kétszeresére emelkedett a magyarországi bolgár közösség költségvetési támogatása - mondta az államtitkár. Hozzátette, hogy az idei kétmilliárd forintos növekedésből is sok, korábban elmaradt beruházás, intézkedés valósulhat meg, a bolgárság esetében például az önkormányzati székház felújítása, kutatóintézetének és színjátszásának támogatása.

    Soltész Miklós megjegyezte: kevés nemzet mondhatja el magáról, hogy fél évezredes oszmán-muzulmán megszállás után is meg tudott maradni, és ebben jelentős szerepe volt a nyelvet, a kultúrát és a hagyományokat védő egyháznak is.
    Közölte, a nemzetiségek feladata napjainkban támogatni, hogy "nemzet és nemzet között meglegyen a jó kapcsolat", illetve, hogy ezek a szálak erősödjenek. Kitért arra, hogy ha megszületik erről a parlamenti döntés, akár már idén is hivatalosan megünnepelhetik a magyar-bolgár barátság napját.
    A hagyományos bolgár tavaszköszöntés keddi ünnepére utalva Muszev Dimitrov Dancsó, a Bolgár Országos Önkormányzat elnöke arról beszélt, hogy ez a nap a bolgárok számára az identitásőrzés és a megmaradás ünnepe. Hozzátette, közösségük Magyarországon "második hazára lelt", e kettős identitás kialakulásához pedig szükség volt a befogadó nemzet toleranciájára is.
    Szalayné Sándor Erzsébet, a Magyarországon élő nemzetiségek jogainak védelmét ellátó ombudsmanhelyettes kiemelte, a magyarországi bolgárok "összetartó és igen állhatatos közösséget" alkotnak, amelynek példája bizonyítja, hogy "érdemes jól élni és túlélni a történelem viharait", példát mutatva ezzel a többi nemzeti közösség és a többségi társadalom számára is.
    Megjegyezte, a roma és a német közösség már mutatkozott be hasonló kiállítással az épületben, és a többi hazai nemzetiségnek is lehetőséget kínálnak.
    Biszerka Beniseva, a Bolgár Köztársaság budapesti nagykövete köszönetet mondott a vendégszeretetért, amelyet a magyarországi bolgárok élveznek. Felhívta a figyelmet arra, hogy nemrég ünnepelte fennállásának századik évfordulóját a közösség egyesülete, idén van az egyházközség centenáriuma, néhány éven belül pedig az iskolájuk is százéves lesz.

(Kép: illusztráció)