Auguszta napja van. | 2024.03.29

Londonba indult gyakorlatra a Hunor mentőszervezet csoportja

2016-03-01 09:11:20

 

A Hunor mentőszervezet 76 tagja részt vesz Londonban egy szimulált - metróbaleset miatti - mentésben, a csapatot kedden indították útnak Budapestről.

 

    Tollár Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője arra kérte a mentőszervezet tagjait, hogy higgadtan és hatékonyan járuljanak hozzá a gyakorlat sikeréhez, erősítsék a magyar katasztrófavédelem jó hírét. A főigazgató hangsúlyozta, hogy a Hunor 2012-es megalakulása óta komoly fejlődésen ment keresztül, ezt a mostani gyakorlat során is bizonyíthatják. A nemzetközi gyakorlat igazi kihívás lesz - mondta.
    Caitlin Jones budapesti brit nagykövethelyettes hangsúlyozta: biztos abban, hogy a gyakorlat növeli a Hunor mentőszervezet képességeit, és a brit katasztrófaelhárítók is sokat tanulhatnak magyar kollégáiktól. A diplomata úgy vélekedetett, hogy a Hunor tagjai a legmagasabb szinten járulnak majd hozzá a gyakorlat sikeréhez.
    Szólt arról is, hogy a brit külügyminisztérium a saját eszközeivel szintén reagál a krízishelyzetekre bárhol a világon, ahol brit állampolgárok kerülnek veszélybe.
    A "London EU 15" elnevezésű gyakorlat során egy szimulált metrórobbantás feltételezett sérültjeit mentik a brit, a magyar, a ciprusi és olasz katasztrófavédelem szakemberei. A brit hatóságok kifejezetten erre az alkalomra felépítették egy londoni metróállomás pontos mását. A katasztrófavédelmiseken kívül nyolcszáz statiszta vesz részt a gyakorlatban, ők a baleset sérültjeit játsszák el.
    A Hunor héttonnányi felszerelést is magával visz Londonba, ahonnan március 6-án térnek haza.