Andrea napja van. | 2024.04.18

A frankhitelesek több mint 80 százaléka érdeklődött az OTP Bank Románia átváltási programja iránt

2016-02-29 15:29:52

 

Az OTP Bank Románia frankhiteleseinek 83 százaléka, mintegy 8400 ügyfél jelezte eddig érdeklődését a decemberben indult kedvezményes átváltási program iránt - közölte a pénzintézet hétfőn, tíz nappal a programra megszabott három hónapos határidő lejárta előtt.

 

    Az OTP romániai leánybankja december 9-én részleges tartozás-elengedést és alacsonyabb kamatokat ajánlott fel több mint tízezer frankhitelesének, ha három hónapon belül napi árfolyamon lejre vagy euróra váltják svájci frankban leszerződött hitelüket.
    A bank hétfői közlése szerint az érintettek közül több mint 4300-an már aláírták az átváltási kérvényt, 2600-an pedig az új hitelszerződést is megkötötték. Naponta 140-180 frankhiteles köt átváltási szerződést az OTP Bank Romániával.
    Az eddig megkötött konverziós szerződésekben a 2600 ügyfélnek összesen 23 millió svájci franknyi (6,5 milliárd forint) adósságát engedték el - hangsúlyozta közleményében az OTP romániai leánybankja.
    Romániában az utóbbi időben megszaporodtak az ingatlanhitelesek által indított perek, amelyek az OTP esetében a romániai portfólió 20 százalékát is érintik. Diósi László vezérigazgató korábban azt mondta, a bank által felajánlott diszkont kielégíti a peres igényeket, így a konverziós programban való részvételnek az is feltétele, hogy az ügyfél lemondjon a pereskedésről.
    A bank hétfői kommünikéje olyan példákat említ, amelyeknél a pereskedést választó ügyfeleknek kevesebb kártérítést ítéltek meg a bíróságok, mint amekkora diszkontot kínál számukra az átváltási program.
    Az OTP Bank Románia frank alapú hitelportfóliója mintegy félmilliárd svájci frankot tesz ki. A romániai konverziós programra az OTP tavaly 30 milliárd forintot tartalékolt a harmadik negyedévben.