Csongor napja van. | 2024.04.16

Hat kategóriában 270 film versenyez a kedden kezdődő Magyar Filmhéten

2016-02-29 15:02:30

 

Hat kategóriában 270 film versenyez a keddtől vasárnapig tartó Magyar Filmhéten, amelynek a Cinema City MOM Park ad otthont - közölték hétfőn a szervezők az MTI-vel.

 

    A seregszemle díjátadóját március 6-án este tartják, amelyen a legjobb játék-, tévé-, dokumentum-, kisjáték-, ismeretterjesztő film és animáció kategóriában adnak át elismeréseket, valamint 12 szakmai elismerést is kiosztanak rendező, forgatókönyvíró, női- és férfi főszereplő, női- és férfi mellékszereplő, operatőr, vágó, zeneszerző, díszlet és látványtervező, sminkes és hangmérnök kategóriákban - mondta Novák Emil, a Magyar Filmakadémia elnöke a rendezvény honlapján közzétett interjúban.
    Az elnök felidézte, hogy az első filmhéten csak a tévé-, dokumentum-, kisjáték-, ismeretterjesztő és animációs filmeket díjazták, így idén az elmúlt két évben készült nagyjátékfilmek együtt versenyeznek. 
    A Magyar Nemzeti Filmalap és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa támogatásával, a Magyar Filmakadémia szervezésében megvalósuló programon a versenyfilmek mellett olyan alkotásokat láthat majd a közönség, mint Rófusz Ferenc Hoppimesék című animációja vagy Topolánszky Tamás Yvan Levél istenhez című kisjátékfilmje - közölték a szervezők az MTI-vel. 
    Látható lesz továbbá Novák Tamás Cinema Inferno című dokumentumfilmje, amely eredeti, eddig még nem publikált dokumentumok és nagyon sok fikciós jelenet segítségével tárja fel a Rajk-per és a hozzá kapcsolódó perek hátterét. Vetítik Mosonyi Szabolcs Vad Kunság, a puszta rejtett élete című ismeretterjesztő filmjét és Fonyó Gergely két idősíkon futó, A Kőmajmok háza című tévéfilmjét is.
    A programot olyan nemzetközi fesztiválsikerek is színesítik, mint az Oscar-díjas Saul fia, a Fehér Isten, A nagy füzet, a Liza, a rókatündér vagy a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan. Újra moziban láthatja a közönség a százezres magyarországi nézőszámot túllépő Megdönteni Hajnal Tímeát című filmet, az Argo 2-t és a Coming Out vígjátékot is. A sikeres elsőfilmesek közül többek között Zomborácz Virág Utóélet című alkotását vagy Horváth Lili Szerdai gyerek című munkáját is levetítik.
    A versenyfilmeken túl számos kiegészítő program gazdagítja majd a filmhetet: lesz plakátkiállítás és szakmai nap, amelynek keretében a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra programról, a Filmalap, a Filmiroda, a Nemzeti Művelődési Intézet és a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet tart ismertetőt. Az első napon a fiatal filmesek is bemutatják majd alkotásaikat, a hétvégén pedig családi mozikkal várják a közönséget.
    A 2. Magyar Filmhéten Zsigmond Vilmosra emlékeznek a világhírű operatőr Magyarországon eddig nem látott, forgatási teszt-polaroid képeiből szervezett kiállítással, valamint levetítik Brian De Palma Fekete Dália című filmjét is, amelynek fényképezéséért Zsigmond Vilmost 2007-ben negyedik alkalommal jelölték Oscar-díjra.