Gedeon napja van. | 2024.03.28

Szíriai menekültek érkeztek Rómába a Libanon és Olaszország közötti humanitárius folyosón

2016-02-29 12:45:33

 

Kilencvenhárom szíriai menekült Bejrútból Rómába érkezése "üzenet Európának, hogy a migrációs válsággal szemben nincs szükség új falakra vagy új kerítésekre" - mondta Paolo Gentiloni olasz külügyminiszter a menedékkérőket fogadva hétfőn a római repülőtéren.

 

    Az olasz diplomácia vezetője kijelentette, hogy a migráció megoldására "közös európai kötelezettségvállalás szükséges és nem egyoldalú döntések, amelyek kockázatot jelentenek egész Európa számára". Paolo Gentiloni a lehetséges megoldások között említette a humanitárius folyosókat. Reményét fejezte ki, hogy más európai országok is követik Olaszország példáját.
    A politikus úgy vélekedett, hogy a migrációs válságnak nincs "egyetlen megoldása", hanem "számos válasszal" lehet kezelni. Ezek között az Afrikával folytatandó nemzetközi együttműködést, valamint a szíriai tűzszünetet és a menekülteket segítő közel-keleti államokkal történő együttműködést említette.
    A római Fiumicino repülőtérre huszonnégy szíriai család érkezett. A csoportban negyvenegy kiskorú volt. Többségük a szíriai harcokban teljesen lerombolt Homsz városából menekült Libanonba. Egy részük keresztény. A római székhelyű Szent Egyed katolikus közösség, az olaszországi evangélikus egyházak szövetsége és a valdens közösség decemberben írt alá megállapodást az olasz külügyi és belügyi tárcával Libanon és Olaszország között létesítendő humanitárius folyosóról, amelyen a tervek szerint a következő két évben ezer szíriai menekült érkezhet. A projektet az említett olasz egyházak finanszírozzák. A humanitárius folyosó a háború elől menekülő szíriai családok, betegek, idősek Olaszországban történő befogadását szolgálja.
    A szíriaiakat a római repülőtéren az olasz hatóságok első lépésként azonosították. Olaszország különböző városaiban, Rómában, Torinóban, Firenzében és környékükön fogadják be őket, olyan városokban, ahol korábban szíriai menekültek telepedtek le. Kezdetben mindenben segítik őket, a menekültkérelem benyújtásától a szállás és munkahely megtalálásáig. A mendékkérők olasz nyelvtanfolyamon vesznek majd részt, és segítséget kapnak a gyerekek iskoláztatásában is.
    A szíriai menekültek a repülőtérre érkezve első ajándékként az olasz alkotmány egy-egy példányát kapták arab nyelven.