Gedeon napja van. | 2024.03.28

Varga: a nagyvállalati beruházás-támogatási program további lendületet ad a sikeres hazai cégeknek

2016-02-29 11:47:27

 

A nemzeti forrású nagyvállalati beruházási támogatás (nbt) további lendületet adhat a már bizonyítottan sikeres hazai nagyvállalatoknak - mondta Varga Mihály hétfőn Solymáron a PEMÜ Műanyagipari Zrt. támogató okiratának ünnepélyes átadásán.

 

    A 2015-ben indult új beruházás-támogatási programmal a valós piaci teljesítményre és fejlődésre képes hazai nagyvállalatokat kívánják segíteni abban, hogy megőrizzék és erősítsék a már elért pozíciójukat - jelentette ki a nemzetgazdasági miniszter. Hozzátette: a szigorú és célratörő költségvetési politikának köszönhetően a magyar költségvetés saját forrásaiból is képes versenyképességet növelő program elindítására.
    "Ez a támogatás szándékaink szerint kiegészíti a gazdaságfejlesztésre rendelkezésre álló uniós forrásokat" - tette hozzá a miniszter.
    Varga Mihály emlékeztetett: Magyarország a 2020-ig tartó időszakban 32 milliárd euró, mintegy 12 ezer milliárd forint támogatást hívhat le, de az uniós előírások miatt több nagyvállalat nem tudja igénybe venni a támogatási forrásokat. Ezeknek a nagyvállalatoknak a nemzetgazdasági súlya, Magyarországhoz való kötődése és a hazai régiókban betöltött szerepe ugyanakkor mindenképpen indokolja, hogy támogatásban részesüljenek - tette hozzá.
    Kiemelte: a kormány feladata, hogy a nemzetgazdasági érdekeket szem előtt tartva kiegyenlítse az esélyeket, ezért döntött úgy, hogy 2015-ben 3 milliárd forintot fordít erre a célra költségvetési forrásból, 2016-ban pedig megötszörözi, és 15 milliárd forintos támogatási programot indít.
    A nemzetgazdasági tárca szakmai irányítása alatt működő programba eddig 14 cég kapcsolódott be, összesen mintegy 8,5 milliárd forintos fejlesztés valósul meg ötszáz új munkahelyet teremtve. A program azoknak a hazai iparvállalatoknak szól, amelyek képesek arra, hogy bővítsék kapacitásaikat, munkahelyeket teremtsenek, modern technológiát alkalmaznak és megfelelő piaci pozícióval rendelkeznek.
    Varga Mihály a PEMÜ Műanyagipari Zrt.-nek nyújtott 58 millió forintos, vissza nem térítendő támogatás bejelentésekor kiemelte, hogy a cég megfelel a feltételeknek, összesen 189 millió forint értékű kapacitásbővítő beruházást hajt végre és nyolc új munkahelyet teremt, valamint szerepet vállal a magyar szakképzésben. Megjegyezte: a társaság az elmúlt három évben 51 százalékkal növelte árbevételét, emellett "a vállalat munkáját dicséri, hogy a Magyar Suzuki esztergomi gyárának alapításától, 1992-től partnere tud lenni", és kivívta a japán cég elismerését.
    Hajdárné Molnár Elvira, a zrt. elnök-vezérigazgatója felidézte, hogy az 1959-ben alapított magyar tulajdonú vállalkozás a kezdetektől műanyag-feldolgozással foglalkozik, és a kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenység évtizedek óta beépült a cég tevékenységébe, mind a hazai, mind pedig európai uniós pályázatokon keresztül valósultak meg kiemelt fejlesztési projektek, 14 hazai és nemzetközi projektben összesen 214 partner részvételével.
    A mostani beruházásról az elnök-vezérigazgató elmondta, hogy a fröccsöntő kapacitás bővítése keretében gépeket vásárolnak.
    A társaság tavaly 5,9 milliárd forint árbevételt ért el, és 410 embert foglalkoztatott.