Gedeon napja van. | 2024.03.28

Sobotka elutasította a migrációs válság és az uniós alapok összekapcsolását

2016-02-28 07:15:00

 Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök szombaton újból elutasította, hogy bárki is összekapcsolja a migrációs válság megoldásával kapcsolatos álláspontot és az európai uniós alapokat. 

    Hans Peter Doskozil osztrák védelmi miniszter bírálatára reagálva - miszerint Csehország, Szlovákia és Magyarország a menekültügyben nem szolidáris a többi uniós országgal -  Sobotka hangsúlyozta, hogy Csehország segít és hozzájárul a migrációs válság megoldásához. 
    "A bírálat a Cseh Köztársaságra nem érvényes, nem utasítjuk el részvételünket a közös megoldásban, mi igencsak aktívak vagyunk, és segítünk a menekülteknek például Jordániában, Libanonban vagy Törökországban. Határozottan állítom, nem vagyunk olyan ország, amely ne segítene" - nyilatkozott Bohuslav Sobotka újságíróknak a Prága melletti Lányban, miután Milos Zeman államfővel megvitatta a kormányzat jövőbeni legfontosabb feladatait. A kormányfő megjegyezte, hogy Csehország ugyanakkor részt vesz a szlovén és a macedón határ őrzésében is.
    Doskozil a Spiegel Online hírportálon szombaton megjelent interjúban elfogadhatatlannak minősítette, hogy azok az országok, amelyek sok pénzt kapnak az uniós alapokból, elutasítsák a migrációs válság közös megoldását.
    "Nem lehet már tovább tűrni, hogy az EU pénzügyi eszközeinek nettó nyertesei (...), azok az országok, amelyeknek már annyi pénzt kifizettek, bármiféle probléma esetén hátat fordítsanak és azt mondják: nem. Lakosságuk körében ennek talán van visszhangja, de ez nem egyeztethető össze az EU szolidaritás-eszméjével" - idézte az osztrák védelmi miniszternek a Spiegel Online portálon megjelent szavait a cseh média.
    "Visszautasítom, hogy a kohéziós alapokat és az európai alapokat valamiféle bunkósbotnak használják, amely arra kényszerítené az egyes európai államokat, hogy megváltoztassák véleményüket, például a migrációs politikában" - reagált Bohuslav Sobotka az osztrák politikus szavaira. Megjegyezte: az osztrák kormány álláspontja is változóban van a migrációs ügyben, s szerinte közeledik a V4-ek álláspontjához. 
    Hans Peter Doskozil szombati nyilatkozatát Milan Chovanec cseh belügyminiszter is határozottan visszautasította.
    "A Cseh Köztársaság egyike azon kevés országoknak, amelyek szigorúan betartják a migrációval összefüggő szabályokat. Dicséret helyett azonban csak fenyegetnek minket" - szögezte le Milan Chovanec a Twitteren megjelent állásfoglalásában.