Auguszta napja van. | 2024.03.29

Porosenko: Ukrajna visszaszerzi az Oroszország által megszállt félszigetet

2016-02-27 09:56:00

A Krím az ukrán állam elidegeníthetetlen része, a "tolvaj" ország kénytelen lesz visszaadni, amit ellopott - jelentette ki Petro Porosenko ukrán elnök pénteken, a félsziget orosz megszállása elleni tiltakozás kezdetének második évfordulóján.

    Az elnöki sajtószolgálat közleménye szerint Porosenko üzenetében bejelentette: elrendelte, hogy a Krím Ukrajnába történő reintegrálásáról tartson rendkívüli ülést az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács (RNBO).     
    Két évvel ezelőtt február 26-án kezdtek tüntetni javarészt krími tatárok a félsziget orosz megszállása ellen és Ukrajna egysége mellett Szimferopolban, a Krími Autonóm Köztársaság parlamentjénél. 
    Az elnök leszögezte, hogy bármilyen hosszú is legyen a folyamat, előbb-utóbb felszabadul a félsziget, mert nem évülnek el az olyan "bűncselekmények", mint a területi annexió. 
    "Mellesleg az annexió kifejezést mint nemzetközi jogi definíciót használjuk arra, ami történt. Több érzelemmel és képletesen az anschluss (Ausztriának a náci Németország általi bekebelezése) erre a megfelelő szó. Kifejezőbb és teljesen helyénvaló a történelmi párhuzam - fűzte hozzá. 
    Porosenko szavai szerint váratlanul történt a Krím elcsatolása, holott Oroszország már Ukrajna 1991-es függetlenné válása óta komolyan készült rá. 
    "A függetlenség első 20 évében az ukrán vezetés tisztában volt ezzel a fenyegetéssel, de alábecsülte azt. Azok az emberek pedig, akik 2010-ben kerültek hatalomra, minden lehetséges módon segítették Oroszországot a félsziget elfoglalásának előkészítésében, elsősorban azzal, hogy lerombolták Ukrajna védelmi infrastruktúráját. Elsősorban tehát ők a felelősek a Krím és Szevasztopol városának ideiglenes elvesztéséért" - hangoztatta az államfő a Majdan-tüntetések nyomán az ukrán parlament által hivatalából eltávolított és jelenleg Oroszországban bujkáló Viktor Janukovics volt elnökre és környezetére célozva. 
    Porosenko szavai szerint azért használta az "ideiglenes" jelzőt, mert meggyőződése, hogy Ukrajna visszaszerzi ezt a két közigazgatási egységet, azaz a Krímet és a félszigeten lévő megyei jogú Szevasztopolt. Leszögezte, hogy ennek folyamata már elkezdődött. Hozzátette, hogy a védelmi tanács feladata lesz  "pontosítani" Ukrajna stratégiáját a Krím reintegrálására. 
    Hétfőn került nyilvánosságra az RNBO 2014. február 28-i ülésén elhangzottakról készült jegyzőkönyv másolata. Ebből kiderült, hogy két éve Ukrajna mindössze ötezer hadra fogható katonát tudott volna területe védelmére mozgósítani a Krím félsziget orosz megszállásakor, miközben csaknem 40 ezer orosz katona állt harckészültségben határainál. Erről Ihor Tenyuh akkori ukrán védelmi miniszter számolt be a védelmi tanácsnak az akkori ülésen.