Gedeon napja van. | 2024.03.28

MFB: a finanszírozási korlátok enyhítésével lehet a kkv-k beruházási kedvét javítani 

2016-02-27 09:19:00

Csökkent a forrásbevonástól elzárkózó cégek aránya, de a vállalatok továbbra is a vissza nem térítendő és a kedvezményes árazású forrásokat keresik elsősorban. A jelenlegi környezetben olyan finanszírozási termékekkel lehet a kkv-szektor forrásellátottságát és beruházási kedvét javítani, melyek enyhítik a finanszírozási korlátokat. Az MFB már a közeljövőben reagál ezekre az igényekre - derül ki a februári MFB Periszkópból. 

    A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) havonta megjelenő gazdasági jelentése szerint a bank 2015. őszi vállalati felmérése (MFB-Indikátor) a magyarországi vállalkozások pénzügyi helyzetének javulását és hitelképességének növekedését mutatja. A felmérés alapján csökkent a forrásbevonástól elzárkózó cégek aránya, de a vállalatok továbbra is a vissza nem térítendő és a kedvezményes árazású forrásokat keresik elsősorban. A fejlesztéspolitika fókuszát jelentő mikro-, kis- és középvállalati (kkv) szektorban sok cég saját erőből még továbbra sem képes, illetve nem hajlandó beruházni, másrészt a forrásbevonással is sokan kivárnak közülük, mivel bíznak a hitelfeltételek további javulásában. 
    A forrásbevonást tervező cégek továbbra is a kedvezményes árazású forrásokat keresik elsősorban. A kombinált, azaz önerő mellett hitelt, vissza nem térítendő támogatást is tartalmazó finanszírozási termékek iránt jelentős potenciális érdeklődés tapasztalható. A tőkealapú finanszírozásra is folyamatos, bár kisebb igény mutatkozik. A különböző vállalati szegmensekben nagyjából hasonló a finanszírozási megoldások ideálisnak tartott összetétele. 
    A felmérés szerint a jelenlegi környezetben olyan finanszírozási termékekkel lehet a kkv szektor forrásellátottságát és beruházási kedvét javítani, melyek enyhítik az ismert finanszírozási korlátokat, vagyis hiteltörténet hiányában és alacsonyabb önerő mellett is elérhetőek, hosszabb futamidővel, türelmi idővel bírnak, valamint kevesebb biztosítékot követelnek meg. 
    Az MFB már a közeljövőben reagál ezekre az igényekre, és ennek megfelelően alakítja termékpalettáját. Ennek egyik kulcstényezője az Európai Unió kedvezményes forrásainak felhasználása. Az első erre épülő termék a kkv-k versenyképességét javító hosszú lejáratú beruházási és forgóeszköz hitel, melyet az országos lefedettséggel rendelkező MFB Pont értékesítési hálózaton keresztül érhetnek majd el a kis- és középvállalatok, valamint a mikrovállalati ügyfelek. Az MFB a jövőben is figyeli a piaci igényeket és problémákat, és ennek megfelelően támogatja a fejlesztéspolitikát - írja jelentésében a bank.