Gedeon napja van. | 2024.03.28

Megkezdődtek a Frankofón Filmnapok

2016-02-27 08:12:00

 A Valley of Love (Szerelemvölgy) című alkotás vetítésével kezdődött meg pénteken az Uránia Nemzeti Filmszínházban a 6. Frankofón Filmnapok Budapesten. A nyitófilmben a francia mozi két világszerte ismert alakja, Isabelle Huppert és Gérard Depardieu játszik.

    A Frankofón Fesztivált és benne a filmnapokat a magyar kormány azért támogatja évről évre, mert ezeken a filmeken, ezeken a művészi alkotásokon keresztül lehet a leginkább bepillantást nyerni egymás életébe, megismerni egymás kultúráját - mondta köszöntőjében Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár.
    Az államtitkár szerint egy mozgókép megvalósíthatja a művészfilm és az üzlet sikeres kombinációját, erre példa a francia filmgyártás. Utalt arra, egy francia-magyar filmkoprodukciós megállapodás próbálja ösztönözni, hogy minél több film készüljön francia-magyar együttműködésben. 
    A filmnapok közönségét köszöntötte Eric Fournier, Franciaország magyarországi nagykövete és Elekes Botond, az Uránia Nemzeti Filmszínház igazgatója is.
    A Frankofón Fesztiválon a francia nyelvű kultúra legjavát ismerheti meg a magyar közönség április 2-ig Budapesten és több vidéki nagyvárosban. A fesztivált indító filmnapokon mintegy 30 francia ajkú filmet vetítenek összesen 50 alkalommal Budapesten az Uránia Nemzeti Filmszínházban és a Cirko-Gejzír moziban.
    A filmnapok főszereplője Isabelle Huppert francia színésznő, a nagyközönség a színésznő hét filmjét tekintheti meg, köztük a Valley of Love-ot és a Hétköznapi titkainkat premier előtt. Márciusban a Francia Intézet ingyenes vetítésein Huppert régebbi nagy szerepeiből is láthatnak alkotásokat az érdeklődők. 
    A filmnapok mellett további 30 kulturális és 20 oktatási rendezvény hívja fel a figyelmet márciusban a frankofón kultúra sokszínűségére.
    A fesztivál Belgium, Egyiptom, Franciaország, Görögország, Kanada, Libanon, Románia és Svájc diplomáciai képviseletei, a Francia Intézet, a Frankofón Baráti Kör és a magyar kulturális és oktatási intézmények, valamint filmforgalmazók összefogásából jött létre, a megszokott rendezvényhelyszínekhez - A38 Hajó, Budapest Music Center, ELTE, Francia Intézet, Liszt Ferenc Emlékmúzeum, Károli Gáspár Egyetem, Müpa, Trafó, Uránia - idén csatlakozott a Cirko-Gejzír mozi és a fehérvárcsurgói Károlyi-kastély.
    A magyar kormány az elmúlt évekhez hasonlóan idén is hozzájárul a fesztivál megrendezéséhez: az Emberi Erőforrások Minisztériuma 5 millió, a Külgazdasági és Külügyminisztérium 2 millió forinttal támogatja.