Auguszta napja van. | 2024.03.29

Miniszterelnökség: 54 milliárd forint öntözésfejlesztésre

2016-02-26 18:25:00

 A Miniszterelnökség a Vidékfejlesztési Program brüsszeli tárgyalásain elérte, hogy a korábbi összeg többszöröse, mintegy 54 milliárd forint álljon rendelkezésre öntözésfejlesztésre - közölte a Miniszterelnökség pénteken az MTI-vel.
A közleményben kiemelik, hogy az öntözésfejlesztés elengedhetetlen a magyar mezőgazdaság versenyképességének megtartásához és további növeléséhez.
    Felhívják a figyelmet arra, hogy az öntözésfejlesztés uniós támogatását rendkívül szigorú feltételekhez kötik az uniós jogszabályok.
    A program keretein belül áprilisban 49 milliárd forintos pályázati felhívás jelenik meg a mezőgazdasági vízgazdálkodási ágazat fejlesztésére, az öntözött területek növelésére. A kertészeti ágazat esetében összesen 4,5 milliárd forint összeg már rendelkezésre áll erre a célra, amelyre az érintettek az ültetvénytelepítést támogató felhívás keretében pályázhatnak.
    Az Európai Bizottság eredetileg kizárólag víztakarékos, azaz az öntözésre felhasznált vízmennyiség csökkentését célzó beruházásokat kívánt támogatni a Vidékfejlesztési Programon keresztül, azaz egyáltalán nem lett volna lehetőség új öntözési beruházásokra, az öntözött területek növelésére. A Miniszterelnökség a brüsszeli tárgyalásokon azonban elérte, hogy Magyarországon az öntözött területek növelését célzó fejlesztéseket is lehessen támogatni uniós forrásokból - áll a közleményben.
    Kifejtik: azt, hogy egyáltalán lehet-e öntözési beruházást támogatni, és ha igen milyen feltételekkel - például korszerűsítés esetén legalább hány százalékkal kell csökkenteni a vízfelhasználást - az érintett víztest mennyiségi állapota dönti el. A vidékfejlesztésre vonatkozó uniós jogszabály szerint az öntözött terület növekedését célzó, új öntözőberendezéseket támogató beruházás kizárólag abban az esetben támogatható, ha az érintett víztest mennyiségi szempontból legalább jó minősítést kapott. A víztestek állapotát a Vízgyűjtőgazdálkodási Terv (VGT) tartalmazza, amelynek felülvizsgálata a Belügyminisztérium koordinálásával várhatóan tavasszal fejeződik be.
    A magyar mezőgazdaság, a magyar gazdák alapvető érdeke, hogy ennek során a lehető legnagyobb mértékben vegyék figyelembe az öntözésfejlesztés érdekeit, azaz a víztestek minél nagyobb arányban kapjanak mennyiségi szempontból jó minősítést - áll a Miniszterelnökség közleményében.