Emma napja van. | 2024.04.19

A Garantiqa kezességével tavaly 440 milliárd forint áramlott a gazdaságba 

2016-02-26 08:57:00

 Az elmúlt év végén 366 milliárd forintot tett ki a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. kezességvállalási portfóliója, ami 14 százalékos növekedés éves összevetésben, a vállalkozások hiteleihez garanciát kínáló cég tevékenysége eredményeként 440 milliárd forint forráshoz jutottak a vállalkozások 2015-ben. 

    A cég az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében ismerteti: Búza Éva, a Garantiqa vezérigazgatójának a társaság rendkívüli közgyűlésén adott tájékoztatása szerint a 2016-os üzleti terv azzal számol, hogy a növekedési lendület 2016-ban is kitart, és a társaság a tervek alapján 15 százalékos növekedéssel zárja az idei évet.
    A garanciacég közleménye szerint Németh Lászlóné, a Miniszterelnökség államtitkára az MFB Csoporton belül működő, piacvezető társaság szerepét méltatva rámutatott: a Garantiqa egyre fontosabb feladatot lát el a tőke- vagy fedezethiányos vállalkozások hitelhez juttatásában, és ez a szerep a kis- és középvállalati (kkv) szektoron belül tovább erősödhet a jövőben. 
    Búza Éva tájékoztatása szerint a Garantiqa kezességvállalási portfóliója a múlt év végén 366 milliárd forintot ért el, ami 14 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest. A Garantiqa az elmúlt év során több mint 27 ezer kezességvállalási szerződést kötött a vállalkozásokkal, a szerződő felek 80 százaléka mikrovállalkozás volt. A garancia-szerződések eredményeként összesen 440 milliárd forint hitelhez jutottak a vállalkozások, ami szintén 14 százalékos növekedés a 2014-ben elért 386 milliárd forint forráshoz viszonyítva. 
    A Garantiqa vezérigazgatója szerint a két számjegyű növekedés annak köszönhető, hogy a kezességvállalások gyorsabb, egyszerűbb és olcsóbb igénybevétele érdekében a társaság 2014-től átfogó intézkedéscsomag keretében megújította működését. A bankok és a vállalkozások számára a gyorsaság, a rugalmasság és a megbízhatóság kiemelten fontos, a Garantiqa számos új termékkel, alacsony hitelgarancia-díjakkal és aktívabb működéssel segíti a bankok hitelkihelyezési tevékenységét - hangsúlyozta Búza Éva. Jelezte: az idén a kezességvállalások még egyszerűbb eléréséhez szükséges intézkedéseket hajtanak végre, a bürokratikus lépéseket jelentősen csökkentik.
    A társaság rendkívüli közgyűlése elfogadta a garanciacég üzleti tervét, amely 15 százalékos növekedéssel számol erre az évre. A bővülésnek tőkeoldalról nincs akadálya, így a kihelyezett hitelekhez vállalt kezességek volumenét sem korlátozzák - mutatott rá a vezérigazgató.
    A társaság a bankokkal együttműködve kíván hozzájárulni a hitelezés élénküléséhez. A Garantiqa szakértői arra számítanak, hogy a hazai kis- és középvállalkozások, valamint mikrovállalkozások könnyebben juthatnak hitelekhez a társaság kezességvállalási konstrukcióinak segítségével, ezáltal érdemben hozzájárulhatnak a gazdasági növekedéshez - emelte ki Búza Éva.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó