Tivadar napja van. | 2024.04.20

Fidesz: módosítani kell a népszavazási kezdeményezések jogszabályi környezetét

2016-02-25 17:07:31

 

A Fidesz-frakció szerint a szocialisták "csináltak balhét" a Nemzeti Választási Irodánál (NVI) népszavazási kérdés kezdeményezésekor; el kell kerülni ilyen helyzet kialakulását, ezért támogatják, hogy a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) "tegyen javaslatot a jogszabályi környezet megváltoztatására".

 

    A nagyobbik kormánypárt parlamenti frakciója csütörtöki, az MTI-hez eljuttatott közleményében arra reagált, hogy Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese előzőleg közleményben azt írta: az NVI-nél történt "gyalázatos jogsértések után a verőemberek kormányának igazságügyi minisztere, Trócsányi László ne a kormány népszavazását dicsérje, hanem azonnal adja be a lemondását!". Hozzátette: fél évvel ezelőtt még a választási szervek is hivatalosan jelezték, hogy a népszavazást szabályozó törvények a jelenlegi formájukban alkalmatlanok, jelentős módosításra szorulnak, Trócsányi László ennek ellenére semmit sem tett ennek a tűrhetetlen helyzetnek a megváltoztatásáért.
    A Fidesz közleményében azt írta: már másodszor "csináltak balhét" a szocialisták az NVI-nél népszavazási kérdés kezdeményezésekor, ugyanis szerintük az MSZP "a botránykeltésben érdekelt". 
    Közölték: el kell kerülni, hogy ilyen helyzet előállhasson, ezért a Fidesz támogatja, hogy az NVB tegyen javaslatot a jogszabályi környezet megváltoztatására.
    Kedden ismét megelőzték az MSZP-t a vasárnapi boltzár eltörléséről szóló népszavazási kérdés leadásakor. Az ellenzéki pártnál ezúttal is egy eddig ismeretlen magánszemély volt gyorsabb néhány másodperccel.